Суперкомпютърът Frontier с AMD EPYC процесори и AMD Instinct ускорители излезе начело в класацията Top500

AMD INSTINCT  EPYC Beautiful Server Shot
30.05.2022 / 16:23

— Първият exascale суперкомпютър завоюва първите места в списъците Top500, Green500 and HPL-AI —

 

— AMD технологии са намерили място в 5 от 10-те най-мощни системи в света —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 30 май 2022 г. — Днес AMD (NASDAQ: AMD) доказа своето лидерство във високопроизводителните изчислителни среди с резултатите постигнати от най-мощния и енергоефективен суперкомпютър в света. Базираният на AMD CPU и GPU изчислителен гигант Frontier вече заема първото място в най-новите списъци Top500 и Green500.

Суперсистемата на Националната Лаборатория Оук Ридж представи за Топ500 своя първи резултат от 11 екзафлопа (1,1 exa операции с плаваща запетая в секунда), с което се превърна в най-бърза в света и първата преминала екза-бариерата. Производителността на Frontier е двойно по-висока от поставената на второ място машина и по-голяма от сбора от максималните възможности на следващите седем в последния списък Топ500.

В допълнение, системата за тестване и разработка на Frontier (TDS) осигури първото място в списъка на Green500, демонстрирайки 62,68 гигафлопса/ват енергийна ефективност от един шкаф с оптимизирани 3-то поколение AMD EPYC™ процесори и AMD Instinct™ MI250x ускорители. И накрая, изчислителната производителност на Frontier със смесена точност достигна 6,86 екзафлопа, измерена чрез теста High-Performance Linpack-Accelerator Introspection или HPL-AI. Следващите стъпки за Frontier включват продължаващо тестване и валидиране на системата, която остава да бъде окончателно приета за експлатация и с ранен достъп за научни изследвания по-късно през 2022 г.. Суперкомпютърът ще бъде изцяло отворен за научни разработки в началото на 2023 г.

При други системи базирани на AMD EPYC и AMD Instinct MI200, суперкомпютърът LUMI на CSC е трети в списъка Top500 със 152 петафлопа производителност и трети в списъка Green500 с 51,63 гигафлопа/ват енергийна ефективност, а системата Adastra в GENCI-CINES е десета в Top500 и четвърта в Green500. Тези машини продължават да изтъкват производителността и ефективността на ускорителите AMD Instinct на ниво модул, шкаф и система.

Освен това списъците Top500 и Green500 демонстрират бързо нарастващите предпочитания към решенията на AMD в индустрията на високопроизводителни изчислителни среди (HPC). В списъка Top500, AMD влиза общо в 94 системи, което е увеличение от 95% на годишна база, а ускорителите AMD Instinct MI200 направиха първото си влизане в списъка Top500 със седем системи.

В списъка Green500 процесорите AMD EPYC и ускорителите AMD Instinct вече изграждат четирите най-ефективни суперкомпютъра в света. Освен това продуктите на AMD са в осем от първите десет и 17 от топ 20 на най-ефективните машини.

 

Екосистемата от HPC решения базирани на AMD продължава да расте

AMD е водеща в HPC средите, като дава възможност на партньори и клиенти да разгръщат всички размери клъстери в ключови изследователски области, включително производство, науки за живота, финансови услуги, изследвания на климата и др. Например процесорите AMD EPYC сега захранват най-новия суперкомпютър на Националната агенция за развитие на науката и технологиите на Тайланд, осигурявайки производителност за напредък в научните изследвания в областта на медицината, прогнозирането на времето и др. Освен това суперкомпютърният център на Охайо наскоро обяви Ascend, нов HPC клъстер, състоящ се от PowerEdge сървъри на Dell Technologies с процесори AMD EPYC.

Още снимки от новината

AMD INSTINCT  EPYC Beautiful Server Shot 5
HPE Cray Frontier Updated NoRoom

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев