Седмицата в ЕП: 30 май – 5 юни 2022 г.

Европейският парламент
30.05.2022 / 09:25

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Украйна / Европейски съвет. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще направи обръщение пред лидерите от ЕС на извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се съсредоточи върху войната в Украйна, енергетиката, отбраната и продоволствената сигурност. След обръщението си, тя ще даде пресконференция, от 18:00 ч. българско време (понеделник).

На живо: пресконференция на Роберта Мецола след обръщението й към Европейския съвет, 30 май, понеделник, 18:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/press-conference-by-roberta-metsola-ep-president-on-special-meeting-of-european-council_20220530-1700-SPECIAL-PRESSER

Механизъм за възстановяване и устойчивост. Членовете на ЕП от комисиите по икономически и парични въпроси (ECON) и бюджети (BUDG) ще гласуват доклад с оценка на актуалното състояние във връзка с използването на Механизма за възстановяване и устойчивост, който позволява на Европейската комисия да набира средства, за да помогне на държавите членки да осъществят реформи и инвестиции в съответствие с приоритетите на ЕС (понеделник).

Зелен пакт / Таксономия. Комисиите на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) и околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще проведат публично изслушване с участието на експерти относно предложението на Европейската комисия да класифицира, при определени условия, газовата и ядрената енергия като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата (т.нар. таксономия). Очаква се на 14 юни двете парламентарни комисии да гласуват дали да наложат вето върху предложението на Комисията (понеделник).

На живо: заседание на ECON / ENVI, 30 май, понеделник, 16:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/econ-envi_20220530-1545-COMMITTEE-ECON-ENVI

Украйна / Коридори за солидарност. Членовете на ЕП от комисията по земеделие (AGRI) ще обсъдят с Европейската комисия плановете за отваряне на зелени коридори за солидарност между ЕС и Украйна, за да се помогне на страната, както да изнася зърно, така и да внася стоките, от които се нуждае - от хуманитарна помощ до фуражи и торове (понеделник).

На живо: заседание на AGRI, 30 май, понеделник, 16:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-agriculture-and-rural-development_20220530-1545-COMMITTEE-AGRI

Украйна / Временна закрила. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще направи преглед на подкрепата на ЕС за Украйна и солидарността между държавите членки, и по-специално на прилагането на Директивата за временната закрила, приведена в действие на 4 март, чиято цел е да бъдат предложени на бежанците достойни условия на приемане, пребиваване и бърза интеграция в държавите от ЕС (понеделник).

На живо: заседание на LIBE, 30 май, понеделник, 16:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20220530-1545-COMMITTEE-LIBE

Фронтекс. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъди с представители на Фронтекс управлението на Европейската агенция за гранична и брегова охрана след оставката на бившия изпълнителен директор Фабрис Леджери и процеса на назначаване на новия ѝ ръководител (понеделник).

На живо: заседание на LIBE, 30 май, понеделник, 16:45 ч. българско време

Подготовка за пленарната сесия на 6-9 юни. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 6 - 9 юни в Страсбург, на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват по осем ключови законодателни досиета, които са част от пакета „Подготвени за цел 55“, насочени към драстично намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., ще направят оценка на положението в Украйна, ще гласуват оценката на последния доклад на Комисията относно Турция и ще проведат дебат с отворени въпроси към Комисията. Очаква се пленарното заседание да даде окончателна зелена светлина на новия международен инструмент за възлагане на обществени поръчки. По време на пленарното заседание ще се проведе и церемонията по връчването на тазгодишната филмова награда на публиката „LUX“, както и церемония за отбелязване на 60-ата годишнина на общата селскостопанска политика.

Семинар за медиите на тема „Подготвени за цел 55“. Пресслужбата на ЕП организира семинар за медиите относно пакета „Подготвени за цел 55“ с участието на председателя на комисията по околна среда Паскал Канфен и членове на ЕП, отговарящи за отделните законодателните досиета. Сред обсъжданите теми ще бъдат въглеродните емисии, таксономията, енергийната зависимост и въздействието на войната върху прилагането на законодателството в сферата (сряда).

 

На живо: семинар за медиите "Подготвени за цел 55", 1 юни, сряда, 11:00 ч. българско време

 

На живо: семинар за медиите "Подготвени за цел 55", 1 юни, сряда, 15:00 ч. българско време

Допълнителна информация

 

Седмична програма

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев