Седмицата в ЕП: 23 – 28 май 2022 г.

Европейският парламент
23.05.2022 / 10:37

Делегации/посещения на парламентарни комисии, свързани с теми, попадащи в тяхната компетентност.

САЩ / Цифрови актове на ЕС. Делегация на комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) ще посети Силициевата долина, където членовете на ЕП ще се срещнат с представители на технологични компании, местни органи и на академичните среди и ще обсъдят програмата на ЕС в областта на политиките за цифровите технологии, включително наскоро договорените законодателни актове за цифровите услуги и за цифровите пазари. Новите правила имат за цел да защитават европейските ценности и основните права онлайн и биха могли да променят онлайн средата, доминирана от т.нар. „пазачи на информационния вход“ (понеделник до петък).

Латвия / Диалог на Центъра за високи постижения на НАТО в областта на стратегическите комуникации (StratCom). Членове на специалната комисия по въпросите на външната намеса (ING2) ще посетят Рига, където ще се срещнат с представители на Центъра за стратегическа комуникация на НАТО в навечерието на Диалога за стратегическа комуникация който ще се проведе на 25 и 26 май. Събитието ще събере общността, работеща в сферата на стратегическата комуникация, като темите ще включват последиците в областта на външната намеса онлайн след руската агресия (вторник и сряда).

Принципи на правовата държава в Малта / Дафне Каруана Галиция. Делегация на комисията по граждански свободи (LIBE) ще направи оценка на постигнатия напредък в страната във връзка със спазването на принципите на правовата държава, неотдавнашните съдебни реформи, безопасността на журналистите, антикорупционните мерки и схемите за гражданство и пребиваване чрез инвестиции. Членовете на ЕП планират да се срещнат с представители на правителството, полицията, съдебната власт и други компетентни органи, както и с НПО, гражданското общество и семейството на Дафне Каруана Галиция (понеделник до сряда).

САЩ / Граждански свободи. Делегация на комисията по граждански свободи (LIBE) ще посети Вашингтон, където ще обсъди текущи въпроси в областта на защитата на данните, убежището, миграцията, сътрудничеството в областта на сигурността и борбата с тероризма. Евродепутатите ще се срещнат с представители на Държавния департамент, както и департаментите на търговията, правосъдието и вътрешната сигурност на САЩ, председателя на Федералната търговска комисия, служители на Федералното бюро за разследвания (ФБР), както и експерти в областта на неприкосновеността на личните данни и изкуствения интелект (понеделник до четвъртък).

Турция / Бежанци. Делегация на комисията по бюджети (BUDG) ще посети Турция, за да се информира за начина, по който се изразходват средствата на ЕС от Механизма за бежанците. Членовете на ЕП ще посетят бежански лагери в региона на Анкара и Газиантеп в близост до границата със Сирия, както и ще се срещнат с членове на правителството и бенефициери на средствата от ЕС (понеделник до четвъртък).

Чили / Международна търговия. Делегация на комисията по международна търговия (INTA) ще посети Чили, където ще обсъди предстоящото актуализиране на Споразумението за асоцииране между ЕС и Чили, както и въпроси, свързани с правата на човека, равенството между половете и правата на жените. Евродепутатите ще се срещнат с министри, членове на Сената, профсъюзи, бизнес сдружения и гражданското общество (понеделник до сряда).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще направи официално посещение в Израел от неделя до вторник, където ще направи обръщение пред израелския Кнесет и ще посети Рамала. В сряда тя ще участва в Световния икономически форум в Давос, а в четвъртък ще присъства на церемонията по връчването на международната награда „Карл Велики“ в Аахен.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев