На 26 май 1882 г. се навършват 140 години от рождението на Стефан Георгиев Егаров (1882 – 1973)

Стефан Егаров, 1905 г.
20.05.2022 / 12:56

Позовавайки се на съхранените материали в Държавен архив- Сливен, да си припомним за този даровит художник и наш съгражданин.

Стефан Георгиев Егаров получава основното си образование в родния си град Сливен, а средното и висше в Софийското рисувално училище. В рисувалното училище постъпва през 1901 г. и учи в него до 1908 г. В периода 1901-1905 г. негови учители са професорите Петко Клисуров, Жеко Спиридонов, Иван Травницки, Борис Михайлов, Иван Ангелов. От 1905 до 1908 г. се обучава при професорите по живопис: Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Иван Ангелов, Петко Клисуров, Антон Митов по история на изкуството.

Междувременно през 1903 г. заминава за Италия с проф. Антон Митов и в продължение на един месец обикалят и разглеждат забележителностите във Венеция, Ферара, Равена, Флоренция, Рим, Анкона и др.

През 1908 г. с конкурсен изпит по живопис постъпва в Мюнхенската кралска художествена академия при проф. Карл фон Маар и продължава образованието си при него до 1910 г., когато завършва с отличен успех. По време на следването си прави копия на картини от великите майстори на боите: Франсоа Снайдерс, Петер Паул Рубенс, Арнолд Бьоклин.

През учебната 1910-1911 г. стажува в Сливенската мъжка гимназия, а от януари 1912 до септември 1913 участва и в двете войни – Балканската и Междусъюзническата.

След успешно издържан държавен изпит е назначен в Сливенската мъжка гимназия като учител по рисуване.

През октомври 1915 е повикан отново като запасен офицер и до септември 1918 г. прекарва на фронта като военен художник на III-та Балканска дивизия.

През 1920 г. художниците в Сливен правят обща художествена изложба в салоните на Мъжката гимназия, която жъне голям успех. Сливенският вестник „Правда“ пише ласкави отзиви за всички участници в изложбата.

Под влиянието на Мюнхенската школа и на проф. Карл фон Маар, Стефан Егаров развива подчертан интерес към историческата тематика и голяма част от картините му е посветена на известни личности от историята на България. Изявява се и като майстор на натюрморта.

От 1922 до 1933 г. почти всяка година прави самостоятелни изложби в София и в Сливен и взема участие в общите художествени изложби. През 1932 г. участва в специална изложба на военни картини в София, на която са закупени няколко картини за Софийския военен музей.

Стефан Егаров е един от основателите на дружеството на „Независимите художници“ и постоянно участва в изложби с творбите си. Като член на „Южнобългарските художници“ излага картините си на годишните изложби. На 11-та Обща художествена изложба в София през 1938 г. участва с портрета на войводата Хаджи Димитър, в цял ръст, в естествена големина, който е откупен от Съюза на запасните подофицери в България, а през 1939 г. участва с портрета на Стефан Караджа, който също е откупен от тях.

През 1947 г. е приет като член на Съюза на българските художници. Рисува много портрети, най-известните сред които са: „Портрет на майка ми“, „Автопортрет“, „Портрет на Иван Вазов“, портрети на Васил Левски, Панайот Хитов, Филип Тотю, Стоил войвода, на Сливенския митрополит Гервасий и много други - всички в цял ръст и в естествена големина.

От повечето от продадените му картини няма никакви фотографии, освен в някои вестници, в които са отпечатани, с похвални отзиви за тях.

Стефан Егаров работи в Мъжката гимназия като учител по рисуване до 1925 г., а от 15 септ. 1925 до 15 септ. 1933 г. преподава в Сливенската девическа гимназия, след което се пенсионира. Умира в Сливен през 1973 г.

Още снимки от новината

Снимка на Стефан Егаров, рисуващ на открито, по време на Първата  световна война
Снимка на учителя-художник Стефан Егаров (прав) сред ученички от Девическа  гимназия-Сливен при корекции на рисунките им, 1932 г.

 

Автор: Росица Шейтанова
Отдел „Държавен архив“- Сливен
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев