Албания и Северна Македония: Евродепутатите настояват ЕС да започне преговори за присъединяване

Европейският парламент
19.05.2022 / 15:11

• Непредприемането на действия може да има исторически важни последици за сигурността и стабилността на Европа

• И двете страни са изпълнили условията и са постигнали устойчиви резултати

• България и Северна Македония се насърчават да решат бързо неуредените двустранни въпроси

 

Парламентът настоятелно призовава Съвета да започне преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, особено в геостратегическия контекст на войната в Украйна.

 

В два доклада, приети в четвъртък, в които се оценява напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя към членство в ЕС, Парламентът отправя искане към Съвета да започне официално преговори за присъединяване с тези две държави, като отбелязва геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Членовете на ЕП призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни изпълниха условията, поставени от Европейския съвет, и постигнаха устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях, казват евродепутатите. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединение на Северна Македония.

Албания - надежден и ангажиран стратегически партньор

Членовете на ЕП оценяват високо стратегическата ориентация на Албания и нейната непоколебима ангажираност към европейската интеграция и изразяват ясната си подкрепа за демократичните промени в страната и стремежа й към членство в ЕС. Те призовават Албания да продължи и да увеличи усилията си за по-ефективно функциониране на съдебната система, за укрепване на демокрацията, върховенството на закона и икономиката. Тя трябва също така да даде повече права на гражданското общество, да се бори с корупцията и организираната престъпност, да гарантира свободата на медиите и да гарантира защитата на правата на малцинствата, включително на общността на ЛГБТИК.

Докладчикът на ЕП за Албания Изабел Сантуш (С&Д, Португалия) заяви: "Албания остава напълно надежден и ангажиран стратегически партньор. Тя продължава да напредва с основните реформи, свързани с ЕС, и изпълнява и поддържа условията за започване на преговори за присъединяване. Справедливо е Съветът най-накрая да се съгласи да започне дълго отлаганите преговори с Албания, не на последно място в условията на нарастващи геостратегически предизвикателства."

Докладът беше приет с 519 гласа "за", 52 гласа "против" и 28 гласа "въздържал се".

Северна Македония - Най-добрият резултат от демократичния преход в региона на Западните Балкани

Парламентът оценява високо постоянните усилия на Северна Македония за укрепване на върховенството на закона, независимостта на съдебната система и правата на малцинствата, борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата на публичната администрация и укрепването на свободата на медиите. В доклада се отбелязват и рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона.

В доклада също се призовава за историческо помирение въз основа на определената обща история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Докладчикът Илхан Кючюк (Renew, България) заяви: "Северна Македония демонстрира най-добрите резултати в областта на демократичния преход в целия регион на Западните Балкани и е в пълно съответствие с външната политика на ЕС в условията на руската агресия срещу Украйна. Като се има предвид по-широкият геостратегически контекст и това, че страната постигна устойчиви резултати, ние призоваваме за официално започване на отдавна закъснелите преговори за присъединяване. Приветствам положителния ангажимент за решаване на неуредените двустранни въпроси и призовавам България и Северна Македония незабавно да намерят взаимно приемливо решение."

Докладът беше приет с 508 гласа "за", 56 гласа "против" и 35 гласа "въздържал се".

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев