Седмицата в ЕП: 16 – 22 май 2022 г.

Европейският парламент
16.05.2022 / 12:44

Заседания на парламентарни комисии, мини пленарна сесия, Брюксел

Заседания на парламентарни комисии

Подготвени за цел 55. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще приеме шест доклада, които са част от законодателния пакет „Подготвени за цел 55 в 2030 г.“, имащ за цел намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. Докладите включват: схемата за търговия с емисии (СТЕ), СТЕ за въздухоплаването, механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите, земеползването и горското стопанство (ЗПЗГС), регламентът за разпределяне на усилията и Социалният фонд за климата (съвместно с комисията на ЕП по заетост и социални въпроси (EMPL)) (вторник и сряда).

Цифров единен пазар / Франсис Хоган. Служителката, сигнализирала за нередности във Фейсбук Франсис Хоган, ще обсъди с комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) въздействието на наскоро договорените законодателен акт за цифровите услуги и законодателен акт за цифровите пазари, като част от подготовката за посещение на IMCO в Силициевата долина на 23-27 май. Евродепутатите ще обсъдят също така основните постижения на преговорите по това законодателство с френския държавен секретар за цифровия преход и електронните съобщения Седрик О (сряда).

На живо: заседание на IMCO, 18 май, сряда, 14:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20220518-1300-COMMITTEE-IMCO

Украйна / Търговия. Комисията на ЕП по международна търговия (INTA) ще гласува законодателно предложение за премахване на всички вносни мита за продукти, идващи от Украйна, с цел подпомагане на икономиката на страната. Членовете на ЕП ще приемат законодателното досие по ускорена процедура, така че окончателното гласуване в пленарна зала да може да се проведе още по време на пленарното заседание тази седмица (понеделник).

Украйна / Транспорт. Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) ще обсъди с украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков ситуацията в страната по отношение на транспортната инфраструктура, нуждите от възстановяване и подкрепата от ЕС (вторник).

На живо: заседание на TRAN, 17 май, вторник, 11:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-transport-and-tourism_20220517-1000-COMMITTEE-TRAN

Международен ден за борба с хомофобията, бифобията, интерсексизма и трансфобията. За да отбележат този ден, председателят на ЕП Роберта Мецола, заедно с председателите на интергрупата на ЕП по въпросите на ЛГБТИ общността Марк Ангел (С&Д, Люксембург) и Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия), ще се присъединят към онлайн събитие във Фейсбук относно подкрепата и работата на Парламента по тази тема. Подкомисията на ЕП по правата на човека (DROI) ще проведе дебат с активисти за правата на ЛГБТИК общността (вторник).

Пленарна сесия (сряда и четвъртък)

 

На живо: пленарна сесия, 18 май, сряда, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/plenary-session_20220518-0900-PLENARY

На живо: пленарна сесия, 19 май, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/plenary-session_20220519-0900-PLENARY

Война срещу Украйна / Енергетика / Социални и икономически последици. Вследствие на разискване, проведено на 4 май членовете на ЕП ще гласуват в четвъртък резолюция относно социалните и икономическите последици от войната на Русия срещу Украйна и реакцията на ЕС. В същия ден те ще обсъдят също така енергийната сигурност и неотдавнашните съкращения на доставките на газ за Полша и България.

Военни престъпления в Украйна. В четвъртък сутрин Парламентът ще обсъди начините, по които извършителите на военни престъпления в Украйна могат да бъдат подведени под съдебна отговорност. След нахлуването на украинска територия руските сили са обвинени в многобройни нарушения на международното хуманитарно право. Резолюция ще бъде на гласувана в 12.00 ч. на същия ден.

Обръщение на президента на Молдова. В сряда, от 16.00 ч. (българско време), Мая Санду, президент на Република Молдова, ще направи обръщение пред членовете на ЕП относно войната в Украйна и последиците от нея. В четвъртък евродепутатите ще гласуват годишния доклад за изпълнението на споразумението за асоцииране между ЕС и Република Молдова.

Минимална ставка на корпоративния данък в световен мащаб. Евродепутатите ще обсъдят в сряда и ще гласуват в четвъртък предложението на Европейската комисия за прилагане на международното споразумение за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от 15%. В проекта за текст се призовава за включването на клауза за преразглеждане на законодателството, която би позволила преразглеждане на прага на годишните приходи, над който многонационално дружество ще подлежи на облагане с минималната данъчна ставка.

Програма на председателя на ЕП. В понеделник председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с Европейския омбудсман Емили О’Райли. Във вторник тя ще се срещне с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, а в сряда - с президента на Молдова Мая Санду.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев