Политика на сближаване: председателят на комисията по регионално развитие на ЕП посети България

Европейският парламент
16.05.2022 / 08:46

„Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България.“ Tова заяви председателят на комисията по регионално развитие Юнус Омаржи (Левица, Франция), по време на пресконференция на 14 май в София.

Председателят на комисията по регионално развитие на Европейския парламент Юнус Омаржи (Левица, Франция) беше на работно посещение в България на 13 и 14 май, по време на което посети автомагистрала „Струма“, тунел „Шипка“ и проведе срещи с представители на местната власт в Благоевград и Габрово. Темите, засегнати по време на пресконференцията, бяха забавянията в стартирането на новото поколение кохезионни фондове и изпълнението на инфраструктурни проекти съфинансирани със средства от ЕС, както и гарантирането на съфинансирането им след приключването на програмния период, в който са заложени.

Той заяви:

„След неотдавнашния дебат и резолюция на Европейския парламент относно бавното стартиране на новото поколение кохезионни фондове, бях поканен от Андрей Новаков в България да направя оценка на ситуацията по места и в редица общини. Съществува принцип на административна приемственост, който трябва да преобладава навсякъде, това е принципът на добра администрация. Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България.

Работата по широките консултации с всички заинтересовани страни (НПО, кметове, социални партньори и др.) трябва да продължи по възможно най-прозрачен начин, както беше поискано от Европейската комисия. Това ще даде възможност за финализиране на договора за партньорство и оперативните програми в регионите. Като неотложен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме държавите да работят в съответствие с разпоредбите, договорени и гласувани от Парламента.“

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев