Седмицата в ЕП: 9 – 15 май 2022 г.

Европейският парламент
09.05.2022 / 13:30

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Конференция за бъдещето на Европа / Заключително събитие. Окончателният доклад от конференцията ще бъде представен на председателите на Парламента, Съвета и Комисията по време на заключителна проява на 9 май, Деня на Европа, в Страсбург. Председателите на трите институции Роберта Мецола, Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон, както и граждани, представители на националните и европейските панели и съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференицята ще представят своите заключения. След събитието председателите Мецола, Макрон и фон дер Лайен ще проведат пресконференция в залата за пресконференции „Дафне Каруана Галиция“ на Парламента.

На живо: Заключителна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, 9 май, понеделник, 13:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/conference-on-future-of-europe-closing-event_20220509-1200-SPECIAL-CONFERENCE

На живо: Пресконференция на Р. Мецоля, У. фон дер Лайен, Е. Макрон относно приключването на работата на Конференцията за бъдещето на Европа, 9 май, понеделник, 15:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/press-conference-by-roberta-metsola-ep-president-emmanuel-macron-president-in-office-of-rotating-pre_20220509-1400-SPECIAL-PRESSER

Ден на Европа в София. Европейският парламент в България ще отбележи Деня на Европа, 9 май с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София. Светлинният спектакъл "Представи си", посветен на темата за мира и основните европейски ценности, е част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Началният час на прожекциите е 20.30 ч.

На живо: светлинно шоу "Представи си", 9 май, понеделник, 21:00 ч. (Facebook)

https://www.facebook.com/eplosofia

На живо: светлинно шоу "Представи си", 9 май, понеделник, 21:00 ч. (Youtube)

https://www.youtube.com/user/epiosofia

НАТО / Финландия. Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто ще обсъди с комисията на ЕП по външни работи (AFET) последиците за ЕС и Финландия от войната в Украйна, както и възможностите на страната да се присъедини към НАТО (четвъртък).

На живо: заседание на AFET, 12 май, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-foreign-affairs_20220512-0900-COMMITTEE-AFETУкрайна / Политика на ЕС в областта на отбраната. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще приеме редица препоръки към Съвета на ЕС и върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел за допълнително укрепване на правомощията на ЕС по отношение на реакцията към глобалните заплахи за сигурността и безопасността на гражданите (четвъртък).

На живо: заседание на AFET, 12 май, четвъртък, 10:00 ч. бъгларско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-foreign-affairs_20220512-0900-COMMITTEE-AFET

Украйна / Сигурност на ядрените инсталации. В контекста на продължаващата война на Русия срещу Украйна комисията на ЕП по външни работи (AFET) и подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) ще обсъдят с посланик Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), рисковете за безопасността и сигурността на ядрените инсталации в Украйна (вторник).

На живо: заседание на AFET / SEDE, 10 май, вторник, 11:15 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/sede-afet-d-ua_20220510-1015-COMMITTEE-SEDE-AFET-D-UA

Въглеродни емисии от автомобили и микробуси. Комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще гласува проект на законодателство за укрепване на стандартите за емисиите на въглероден диоксид от нови леки пътнически автомобили и нови леки търговски превозни средства в съответствие с повишените амбиции на ЕС в областта на климата. Предложението е част от т.нар. пакет „Подготвени за цел 55“ за борба с изменението на климат (сряда).

Наживо:заседаниенаENVI, 11май,сряда, 10:00ч.българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20220511-0900-COMMITTEE-ENVI

Шпионски софтуер Пегас. Анкетната комисия на ЕП относно използването на шпионския софтуер Пегас и еквивалентни компютърни програми за наблюдение (PEGA) ще започне своето разследване с изслушване на експерти по сигурността на информационните технологии (вторник).

На живо: заседание на PEGA, 10 май, вторник, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-of-inquiry-to-investigate-use-of-pegasus-and-equivalent-surveillance-spyware_20220510-1345-COMMITTEE-PEGA

Външна намеса. Специалната комисия на ЕП по външна намеса (INGE) ще проведе учредителното си заседание, на което ще избере своите председател и четирима заместник-председатели. Работата на комисията ще включва преглед на съществуващото и планираното законодателство на ЕС за „вратички“, които биха могли да бъдат използвани от държави извън ЕС за злонамерени цели (четвъртък).

На живо: заседание на INGE, 12 май, четвъртък, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/special-committee-on-foreign-interference-in-all-democratic-processes-in-european-union-including-di_20220512-1645-COMMITTEE-ING2

Подготовка за пленарната сесия на 18-19 май. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 18 и 19 май в Брюксел, на която евродепутатите ще обсъдят европейската солидарност и енергийната сигурност след руското нашествие в Украйна, включително по отношение на прекъсването на доставките на газ за Полша и България, както и борбата срещу безнаказаността за военните престъпления в Украйна. Евродепутатите ще проведат дебат и с президента на Молдова Мая Санду, ще гласуват резолюции за оценка на социалните и икономическите последици от войната в Украйна, както и напредъка на Северна Македония и Албания към членство в ЕС.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще проведе двустранна среща с президента на Франция Еманюел Макрон преди началото на заключителното събитие на Конференцията за бъдещето на Европа на 9 май в Страсбург. Във вторник председателят Р. Мецола ще посети Люксембург за откриването на сградата на Парламента „Конрад Аденауер“ в присъствието на Негово Кралско Височество Великия херцог на Люксембург и министър-председателя Ксавие Бетел и ще проведе работен обяд с него. В сряда тя ще се срещне с министър-председателя на Палестина Мохамад Штайех, с Джевхер Илхам, дъщеря на лауреата на наградата „Сахаров“ Илхам Тохти и с президента на Черна гора Мило Джуканович. В четвъртък ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на Бахрейн Фаузия Зайнал и ще открие първото заседание на Парламентарната асамблея за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, а в петък ще бъде на официално посещение в Естония.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев