Преразглеждане на Договорите за ЕС е необходимо за изпълнение на предложенията на Конференцията, заявява Парламентът

Европейският парламент
04.05.2022 / 15:08

Евродепутатите приветстват амбициозния и конструктивен резултат от пленарната сесия на Конференцията

Парламентът ще подготви конкретни предложения за започване на преразглеждането на основополагащите договори за ЕС

По-голяма интеграция в области като енергетика, отбрана, институции на ЕС, приобщаващ и устойчив растеж

Необходимо е право на законодателна инициатива за Парламента и прекратяване на единодушието в Съвета

Членовете на ЕП са готови да дадат своя принос, за да гарантират, че очакванията на гражданите ще бъдат изпълнени

Членовете на ЕП подкрепят амбициозните, водени от гражданите предложения на пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа за дълбоко реформиране на ЕС.

 

В сряда Парламентът прие с вдигане на ръка резолюция относно последващите действия във връзка със заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

Парламентът признава, че "амбициозните и конструктивни предложения", отправени от Конференцията, изискват промени в Договора, например относно по-опростен, по-прозрачен, по-отговорен и по-демократичен ЕС. За тази цел той отправя искане към Комисията по конституционни въпроси (AFCO) да подготви предложения за реформа на Договорите на ЕС, която да се осъществи чрез Конвент в съответствие с член 48 от Договора за Европейския съюз. В този процес ЕС трябва да премине към устойчив, приобщаващ и стабилен модел на растеж, като се обърне специално внимание на МСП, казват евродепутатите и призовават за пълно прилагане на Европейския стълб на социалните права. Те също така призовават ЕС да играе водеща роля в борбата с изменението на климата, опазването на биологичното разнообразие и насърчаването на устойчивостта в световен мащаб. Членовете на ЕП подчертават също, че по-задълбочената политическа интеграция и истинска демокрация могат да бъдат постигнати чрез право на законодателна инициатива за Парламента и чрез премахването на изискването за постигане на единодушие в Съвета.

 

Безпрецедентно упражнение по демокрация на участието

 

По време на дебата във вторник голямото мнозинство от членовете на ЕП подчертаха, че очакванията, приоритетите и опасенията на гражданите са били чути ясно и отчетливо в това безпрецедентно упражнение на демокрацията на участието и че крайният резултатът трябва да бъде зачитан.

 

Много от тях подчертаха, че гражданите трябва да участват по-активно заедно с по-силно демократично представителство на равнище ЕС. Други посочиха конкретни области, в които предложенията на гражданите изискват дълбоки промени, включително истински европейски избори, както и нови правомощия на ЕС в области като здравеопазването, енергетиката, миграцията и отбраната. Някои говорители разкритикуваха Конференцията, като заявиха, че процесът е бил погрешен и че предложенията не отразяват общественото мнение.

 

Следващи стъпки

 

В Деня на Европа (9 май) тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет ще представят на председателите на институциите на ЕС окончателния доклад от Конференцията по време на заключителното събитие в Страсбург.

 

 

Контекст

 

На 30 април 2022 г. пленарната сесия на Конференцията прие нейните 49 предложения. Те включват повече от 300 мерки по 9 теми и се основават на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития, идеи от европейското младежко събитие и 43 734 приноса по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев