AMD следва своята програма за енергийна ефективност 30x25

Server
04.05.2022 / 09:22

- Компанията отбелязва ясен напредък при високопроизводителните изчислителни среди за 2022 г. -

 

3 май 2022 г. - Днес все повече и повече устройства се превръщат в „умни“, с вградени процесори и интернет връзка, често пъти и с камери, а експлозията при създаването на данни продължава с експоненциални темпове. Изкуственият интелект (ИИ) и високопроизводителните изчислителни среди (HPC) трансформират изчислителния пейзаж, правейки възможна обработката на това огромно количество данни, което води до анализи с по-високо качество, автоматизирани услуги, подобрена сигурност и много други. Предизвикателството: мащабът на тези разширени изчисления изисква все повече и повече енергия.

 

Като лидер в създаването на високопроизводителни процесори за справяне с най-тежките задачи по анализ на данни, AMD даде приоритет на енергийната ефективност при разработването на своите продукти. Подходът е цялостен към дизайна за оптимизиране на използването на енергията - в архитектурата, опаковката на чипа, свързаността и софтуера. Фокусът върху енергийната ефективност цели намаляване на разходите, запазване на природните ресурси и смекчаване на въздействието върху климата.

 

Енергийната ефективност е приоритет за AMD. Компанията доброволно си постави цел през 2014 г. да ускори енергийната ефективност при типичното използване на мобилните процесори до 25 пъти към 2020 г. Тази цел е постигната и надмината с подобрение от 31,7 пъти.

 

През 2021 г. AMD си постави нова цел - 30x25 – за постигане на 30-кратно подобрение на енергийната ефективност до 2025 г. спрямо базовата линия за 2020 г. за ускорените изчислителни модули в центровете за данни. Изградени с процесори AMD EPYC™ и ускорители AMD Instinct™, тези модули са проектирани за едни от най-бързо нарастващите изчислителни нужди в света като ИИ самообучение и HPC приложения. Тези приложения са от съществено значение за научните изследвания в прогнозирането на климата, геномиката и откриването на лекарства, както и за обучение на ИИ невронни мрежи за разпознаване на реч, езиков превод и системи за експертни препоръки. Компютърните изисквания за тези приложения нарастват експоненциално. За щастие, ние вярваме, че е възможно да се оптимизира използването на енергията за тези и други приложения на ускорените изчислителни модули чрез архитектурни иновации.

AMD добре разбира, че с повишаване на ефективността на центровете за данни ще помогне за намаляването на емисиите на парникови газове и повишаването на устойчивостта на околната среда. Например, ако всички глобални ИИ и HPC сървърни модули постигнат подобни резултати в тази посока, компанията прогнозира, че до 51 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия могат да бъдат спестени за периода 2021-2025 г. в сравнение със съществуващото състояние в индустрията, което би възлязло на 6,2 милиарда долара спестена електроенергия, както и въглеродните ползи от 600 милиона дървета, отглеждани за 10 годишен период.

 

На практика постигането на целта 30x означава, че през 2025 г. енергията, необходима за ускорените изчислителни модули на AMD за извършване на едно изчисление, ще бъде с 97% по-ниска, отколкото през 2020 г. Тази задача няма да е лесна. За постигането й ще трябва да се повиши енергийната ефективност на ускорен изчислителен модул с темп повече от 2,5 пъти по-висок от общото подобрение в цялата индустрия, направено през периода 2015-2020 г.

 

Постигнатото за 1 година

 

Наближавайки средата на 2022 г., компанията отчита 6,79-кратно подобрение в енергийната ефективност спрямо състоянието през 2020 г. използвайки ускорен изчислителен модул съставен от един процесор AMD EPYC от 3-то поколение и четири графични процесора AMD Instinct MI250x. Нашият доклад за напредъка използва методология за измерване, потвърдена от известния изследовател и автор в областта на енергийна ефективност в изчислителните среди, д-р Джонатан Куми.

Както се вижда на графиката по-горе, обичайната „базова тенденция за индустрията“ прави оценка на глобалното потребление на енергия за 2020-2025 г., следвайки същата историческа тенденция, наблюдавана в данните за 2015-2020 г. Линията на целта на AMD показва глобалното потребление на енергия въз основа на повишаването на ефективността, представено от целта AMD 30x25 с желания резултат за по-ниска консумация на енергия. Действителната линия на тенденцията на AMD показва глобалното потребление на енергия въз основа на отчетените до момента ползи от енергийната ефективност на изчислителен модул на AMD.

 

Материалът е изготвен от Марк Пейпърмастър, изпълнителен вицепрезидент и главен технологичен директор на AMD

Още снимки от новината

Server
Специално изградените за конкретни приложения изчислителни модули позволяват по-голяма ефективност
Данни за изпълнението на целта 30x25 за 2022 г. AMD е в крак с поставената цел, като надминава общата тенденция за индустрията.
Сравнителни прогнозни данни за използването на енергия от изчислителните модули в центровете за данни в глобален план, изпълняващи ИИ и HPC задачи. Източник: собствена информация на AMD

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев