Награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“: Покана за представяне на предложения

Европейският парламент
03.05.2022 / 12:32

Годишна награда за изключителни журналистически постижения в популяризацията или защитата на основните ценности на ЕС

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество

Наградният фонд е 20 000 EUR

Церемонията по награждаването е в средата на октомври – около годишнината от убийството на Дафне Каруана Галиция

На 3 май, Световния ден на свободата на печата, ЕП официално публикува поканата за представяне на материали за участие в конкурса за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“.

 

Наградата се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви: "Посланието на Европейския парламент е ясно: Европа подкрепя тези, които търсят истината. Перото на Дафнe беше заглушено, защото тя разкриваше истината, а ние никога не трябва да позволяваме журналистите да се превръщат в мишени и жертви. С тази награда Европейският парламент ще продължи да защитава свободата на словото, медийния плурализъм и качествената журналистика и ще помогне за предаването на тези ценности на бъдещите поколения."

 

За наградата могат да кандидатстват професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност. Те трябва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и изтъкне значението на професионалната журналистика за гарантиране на свободата и равенството.

 

Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването ще се провежда всяка година около 16 октомври, датата на убийството на Дафне Каруана Галиция.

 

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. През последните няколко години Парламентът предупреждава за опитите както в ЕС, така и извън него, за подкопаване наплурализма на медиите. Членовете на ЕП осъдиха нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, и призоваха Комисията да представи законодателство срещу злоупотребите със съдебни дела. На 27 април беше обявено предложение за борба със злонамерените съдебни дела срещу журналисти и активисти.

 

Журналистите могат да представят своите статии онлайн само чрез сайта https://daphnejournalismprize.eu/ преди 31 юли 2022 г, в 00.00 ч (централноевропейско време)

 

Коя е Дафне Каруана Галиция?

 

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев