Седмицата в ЕП: 2 - 8 май 2022 г.

Европейският парламент
03.05.2022 / 09:04

Пленарно заседание, Страсбург

Война в Украйна. В сряда сутрин евродепутатите ще обсъдят със Съвета и Комисията как да се справят със социалните и икономическите последици за ЕС от войната на Русия в Украйна и как да се укрепи капацитетът на ЕС за действие. Във вторник следобед те ще обсъдят въздействието на войната върху транспортния и туристическия сектор на ЕС, както и готовността на ЕС за кибератаки. В четвъртък евродепутатите ще обсъдят и гласуват как да бъдат защитени жените, които бягат от Украйна от насилие и сексуална експлоатация.

Бъдещето на Европа. С наближаването на заключителното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа на 9 май, членовете на ЕП ще направят оценка на препоръките на Конференцията и на цялостния процес в рамките на дебат във вторник следобед. Очаква се те да подчертаят, че процесът на промяна на учредителните документи на ЕС следва да бъде задействан, за да се предоставят на ЕС правомощия за действие по предложените нови области на политиката.

Марио Драги/Това е Европа. В 11.30 ч. във вторник италианският министър-председател Марио Драги ще се изкаже пред членовете на ЕП и ще представи вижданията си относно състоянието на ЕС и визията си за бъдещето му. Речта му ще бъде последвана от редица изказвания на оратори от политическите групи.

Общо зарядно устройство. Парламентът е готов да даде зелена светлина за преговорите за общо зарядно устройство, което да спомогне за намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване и да улесни зареждането на преносимите електронни устройства. Новите правила ще означават, че потребителите вече няма да се нуждаят от ново зарядно устройство и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, и могат да използват същите за всички свои малки и средни електронни устройства.

Избори за Европейски парламент. Очаква се членовете на ЕП да приемат своето законодателно предложение за нов Акт за изборите за Европейски парламент, чиято цел е да превърне 27-те националните избори в истински, единни европейски избори с общи минимални стандарти, избирателен район, обхващащ целия Европейски съюз, и баланс между половете. (разискване в понеделник, гласуване във вторник).

 

Принципи на правовата държава в Унгария и Полша. Във вторник евродепутатите ще обсъдят последните събития, свързани с демокрацията и основните права в Унгария и Полша, както и действията на ЕС за защита на неговите споделени ценности. Резолюция ще бъде поставена на гласуване в четвъртък.

 

Изкуствен интелект. Членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват във вторник окончателния доклад на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера (AIDA). В текста се казва, че ЕС трябва да определи световни стандарти за ИИ и да отключи огромния си потенциал за справяне с предизвикателствата в областта на здравеопазването, околната среда и изменението на климата.

 

Свобода на медиите. За да отбележат Световния ден на свободата на печата във вторник, 3 май, евродепутатите ще обсъдят с Европейската комисия начините за справяне със заплахите, пред които са изправени журналистите, и за укрепване на свободата на медиите. На същия ден Парламентът ще постави началото на второто издание на наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“.

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в понеделник. Във вторник тя ще проведе двустранна среща с министър-председателя на Италия Марио Драги. В четвъртък председателят Мецола ще пътува до Рим за официално посещение. В петък тя ще бъде във Флоренция и ще произнесе встъпителната реч на тема "Европа, подготвена за следващото поколение?" по време на проявата „Състоянието на Съюза“ на Европейския университетски институт.

 

Брифинг в последния момент. В понеделник, 17.30 ч. (българско време), говорителят на Парламента ще проведе пресбрифинг относно пленарната сесия, която започва в 18:00 ч. (българско време). Брифингите на политическите групи ще се проведат във вторник сутринта.

 

На живо: пленарно заседание на Европейския парламент (начало: понеделник, 2 май, 18:00 ч. българско време)

https://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/home.html

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев