Седмицата в ЕП: 25 април - 1 май 2022 г.

Европейският парламент
26.04.2022 / 10:46

Заседания на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

Война в Украйна/жени. Комисията по правата на жените (FEMM) ще приеме резолюция и въпрос с искане за устен отговор относно въздействието на руската агресия върху жените. Членовете на ЕП ще разгледат многобройните неофициални доклади, че бежанците са изложени на повишен риск от трафик и сексуална експлоатация и че жените са изложени на риск от изнасилване като военно оръжие (понеделник).

Запис: заседание на FEMM, 25 април, понеделник

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-women-s-rights-and-gender-equality_20220425-1345-COMMITTEE-FEMM

Цифров сертификат на ЕС за COVID. Предложението за удължаване на срока на валидност на цифровия сертификат на ЕС за COVID с още една година, преди изтичането му на 30 юни, ще бъде гласувано от комисията по граждански свободи (LIBE) (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, 28 април, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/libe_20220421-0900-COMMITTEE-FEMM-LIBE

Чуждестранни субсидии за предприятия. Комисията по международна търговия (INTA) ще гласува нови правила, които ще позволят на Европейската комисията да разследва дали дружествата получават субсидии — например капиталови инжекции или освобождаване от данъци — от държави извън ЕС, и при необходимост да предприема ответни мерки. Целта е да се гарантира лоялна конкуренция чрез разширяване на обхвата на правилата за държавна помощ извън ЕС (понеделник).

Запис: заседание на INTA, 25 април, понеделник

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-international-trade_20220425-1345-COMMITTEE-INTA

Право на инициатива на Парламента. Комисията по конституционни въпроси (AFCO) ще гласува по предложения, които ще консолидират правото на Парламента да предлага закони на ЕС и да започва законодателни процедури на ЕС. Текстът разглежда въпроси, свързани със съществуващото право на инициатива на Парламента в няколко области, и има за цел да установи общо пряко право на инициатива за единствената пряко избрана институция на ЕС (четвъртък).

На живо: заседание на AFCO, 28 април, четвъртък, 11:15 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-constitutional-affairs_20220428-1015-COMMITTEE-AFCO

На живо: заседание на AFCO, 28 април, четвъртък, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-constitutional-affairs_20220428-1345-COMMITTEE-AFCO

Заключително пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа. Почти една година след началото на Конференцията за бъдещето на Европа нейната пленарна сесия ще се срещне, за да приключи работата си. Очаква се тя да постигне консенсус по окончателния набор от предложения, изготвени от деветте работни групи, които след това ще бъдат предадени на Изпълнителния съвет в очакване на окончателния доклад на конференцията (петък и събота).

На живо: пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, 29 април, петък, 17:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/conference-on-future-of-europe-plenary_20220429-1600-SPECIAL-OTHER

На живо: пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, 30 април, събота, 11:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/conference-on-future-of-europe-plenary_20220430-1000-SPECIAL-OTHER

Подготовка за пленарните заседания. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 2—5 май, на която евродепутатите ще обсъдят положението в Украйна и отговора на ЕС на войната, ще изслушат италианския министър-председател Марио Драги, ще задават въпроси на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и ще обсъдят проблеми на външните работи с върховен представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел. Евродепутатите ще обсъдят и гласуват също така окончателните препоръки на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект, промените в избирателния закон на ЕС и предложението за общо зарядно устройство за мобилни телефони и други малки електронни устройства.

Председателски съвет/Столтенберг. Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи (Председателски съвет) ще проведат дебат с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг (четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала в четвъртък. В петък председателят ще се срещне с посланика и ръководителя на мисията на Обединеното кралство в ЕС Линдзи Кроасдейл-Епълби и Европейския надзорен орган по защита на данните Войчех Виеворовски, както и ще произнесе встъпителното слово при откриването на временната изложба „When Walls Talk“ в Дома на европейската история.

Брифинг преди пленарното заседание на ЕП. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг с говорителите на политическите групи на Парламента в 12.00 ч. (българско време) в петък (зала Anna Politkovskaya, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг, 29 април, петък, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/pre-session-briefing_20220429-1100-SPECIAL-PRESSER

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев