Албум с 250 шевици от Сливенския край

Представяне на каталога
19.04.2022 / 13:46

Албум с 250 шевици от Сливенския край на Фондация „Обществен дарителски фонда Сливен“ бе представен в Пресклуба на БТА в Сливен пред самодейци от читалища от общината от съставителя му Дора Куршумова.

Моделите са събрани в рамките на близо две години с помощта на хората от читалищата в Сливенска и Новозагорската община. Получавани са на терен от собственици на носии в различни населени места, както и от музейни експонати. Сливенските шевици са сред най-красивите, а хората от този край са били "сербез" (смел, дързък), след като са си позволили да правят забранени през този период от ислямската традиция фигури на животни и хора, както и да използват яркия червен цвят.

Сред уникалните и характерни за Сливенско шевици е тази на две жар птици, избрана за корица на албума. Интересни са шевиците с извезани кончета и лъвове, използвани при украса на ризи и престилки.

В албума са включени образци от сливенските села Чокоба, Камен, Ковачите Драгоданово, Самуилово, Крушаре, Глушник и др., от новозагорски села, които са украсявали ръкави, яки и пазви на мъжки и женски ризи. Богатството от мотиви и символи са тема на друга книга - "Сливенска везба: знак, защита и съдба".

Читалищните самодейци получиха екземпляри от албума с пожелание да ги използват при украсата на носиите, с които разполагат и така шевиците да бъдат възродени.

Още снимки от новината

Представяне на каталога
Шевици
Шевици
Шевици
Шевици

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев