Седмицата в ЕП: 11 – 17 април 2022 г.

Европейският парламент
11.04.2022 / 11:59

Делегации/посещения на парламентарни комисии, свързани с теми, попадащи в тяхната компетентност

България/Злоупотреба със средства на ЕС. Делегация на комисията по бюджетен контрол (CONT) ще посети България между 11 и 13 април, с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС. Работната програма на делегацията включва срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.На 13 април 2022 г., сряда, от 12.00 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои заключителна пресконференция. Журналистите могат да проследят пресконференцията физически на място или онлайн чрез Зуум.

Заявка за участие в пресконференцията на 13 април (най-късно до 17:00 ч. на 12 април)

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/JournalistRegistration_CONT_20220413

Грузия/Войната на Русия срещу Украйна. Делегация на подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) ще посети Грузия, за да оцени работата на мисията на ЕС за наблюдение и възможните последици от войната на Русия срещу Украйна в страната. Евродепутатите ще се срещнат с президента на Грузия, министър-председателя, председателя на парламента и министъра на отбраната. Те ще посетят също така административните гранични линии в регионите Абхазия и Южна Осетия (от неделя до четвъртък).

Евро-латиноамериканска парламентарна асамблея. Членовете на ЕП от делегацията в Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея ще посетят Буенос Айрес, Аржентина за 14-ата пленарна сесия на Асамблеята. Икономическото възстановяване, последиците от пандемията от COVID-19, както и геополитическите последици от руското нашествие в Украйна ще бъдат някои от темите, които ще бъдат обсъдени (от понеделник до четвъртък).

Индия/търговия. Делегация на комисията по международна търговия (INTA) ще посети Делхи, Индия, за да обсъди предстоящите търговски и инвестиционни преговори между ЕС и Индия. Членовете на ЕП също така ще разгледат някои нерешени търговски въпроси и приемането от страна на Индия на стратегията между ЕС и Индийско-Тихоокеанския регион (от понеделник до сряда).

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев