Членовете на ЕП отпускат 3,4 милиарда евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Европейският парламент
07.04.2022 / 15:37

По-бърз достъп на правителствата от ЕС до средствата по програмата "REACT-EU"

Страните от ЕС ще получат предварително 15 % от помощта

Държавите с най-голям брой бежанци, пристигнали от Украйна, ще получат незабавно 45 % от средствата от фонда за възстановяване

Страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно 3,4 млрд. евро, решиха евродепутатите в четвъртък.

 

След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

 

С 549 гласа "за", 1 глас "против" и 8 гласа "въздържал се", Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете "REACT-EU" и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

 

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по "REACT-EU" от 11% на 15% за всички държави от ЕС. Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1 % от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45 % (вместо 11 %) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

 

Контекст

 

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

 

REACT-EU е пакет от 50 млрд. евро, създаден през 2020 г., за да помогне за смекчаване на непосредствените последици от кризата COVID-19 в целия ЕС.

 

Следващи стъпки

 

Следва проектоправилата да бъдат официално одобрени и от Съвета. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев