Използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата

НСИ
06.04.2022 / 12:05

През периода април - юни 2022 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2022 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Анкетьори от отдел „Статистически изследвания - Сливен“ ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториално статистическо бюро - Югоизток.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да се получи на телефон 044/613 434 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“.

В област Сливен ще бъдат анкетирани 132 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Сливен изследването ще се проведе в градовете: Сливен, Нова Загора, Кермен, Шивачево, както и в селата: Желю войвода, Чинтулово, Стара река, Любенова махала, Радево, Кипилово.

 

По данни на същото проучване, проведено в област Сливен за 2021 г. 83.3% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 73.4% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Жените в областта са по-активни от мъжете, като 77.1% от тях използват редовно интернет, при 69.3% за мъжете.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев