Осем града бяха домакини на регионалните квалификации на Дванадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2022

Spelling Bee
01.04.2022 / 14:23

На 26 март 2022 г. /събота/ от 11:00 часа в Благоевград, Сливен, Ловеч, Пловдив, Разград и София (2), а на 27 и във Варна, се проведоха регионалните кръгове от Дванадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. В Сливен премериха сили в спелуването ученици от Пирне, Тополица, Бургас, Карнобат, Твърдица, Сливен, Гурково, Енина, Овощник, Стара Загора, Казанлък, Николаево, Средец, Павел баня, Хасково, Караманци, Димитовград

 

Състезанието в Сливен се проведе в актовата зала на СУ „Константин Константинов“.

 

Над 3000 ученици от 209 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието. Класиралите се на първо и второ място представиха училищата си на регионалните състезания и ще се борят за правото да бъдат сред най-добрите 24 ученици, които ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 16 април в София.

 

Учениците, които се класират за националния финал от състезанието в Сливен са:

Манол Ангелов Манолов, 5 кл., СУ "Екзарх Антим I", Казанлък

Надежда Десиславова Николова, ОУ "Димитър Петров", Сливен

Николай Пенчев Паунов, 7 кл., ОУ "Алеко Константинов", Димитровград

 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ в България и на Министерството на образованието и науката. Медиен партньор на състезанието е БНТ.

 

Тази година участниците се включиха в кампания под наслов Search BEEyond the obvious. Тя беше насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.

 

 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook/Bulgarian National English Spelling Bee.

 

КОРПлюС – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дългогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към разнообразяване и подобряване на обучението по английски език, обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване развитието на лидерски умения сред младежтa.

 

Фондация „Америка за България”– независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие. Фондация „Америка за България“ подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Даренията, предоставени от Фондация „Америка за България“, развиват дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. За повече информация: www.us4bg.org

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев