Бъдещето на Европа: първият дебат по препоръките за Конференцията приключи

Петото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа се проведе в Страсбург
28.03.2022 / 16:40

Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза, след състоялото се миналия уикенд обсъждане на проектопредложения за препоръки по всички теми.

 

Пленарната сесия и деветте работни групи започнаха работа по окончателните предложения за препоръки на Конференцията на заседание, което се проведе на 25-26 март в Европейския парламент в Страсбург, като някои от участниците се включиха онлайн.

 

Предварителните проекти за препоръки, изготвени от председателите на Конференцията и говорителите на гражданите и подпомагани от общия секретариат, бяха обсъдени от всички членове на пленарното заседание: граждани, членове на ЕП, членове на националните парламенти, представители на Съвета, Комисията, социалните партньори, гражданското общество и представители на местните и регионалните власти. Тези проектопредложения се основаваха основно на препоръките, направени от европейските граждански панели, националните панели и идеите, събрани чрез многоезичната цифрова платформа, както и на приноса от дебатите, проведени по време на пленарните заседания на конференцията и заседанията на работните групи.

 

Представяйки работата на работните групи на Европейския парламент, евродепутатите подчертаха, че дори най-амбициозните предложения на гражданите трябва да бъдат разглеждани сериозно и се ангажираха да защитават ценната работа, извършена от европейските граждани в рамките на процеса на Конференцията. В съответствие с препоръките на гражданите много членове на ЕП призоваха за по-силни европейски политики в области като здравеопазване, външна политика, младеж, образование и култура. Според някои евродепутати Европа трябва да бъде по-амбициозна и да поеме водеща роля в цифровата свързаност, според други ЕС трябва да подкрепя своите малки и средни предприятия.

 

Повечето членове на ЕП подчертаха, че един по-силен Европейски съюз е в състояние по-добре да се справи с войната в Украйна. Някои определиха руското нашествие като повратен момент за бъдещето на Европа, докато други призоваха ЕС да бъде по-добре подготвен срещу бъдещи кризи.

 

Видеозапис от срещите на работните групи е достъпен на мултимедийния център на Парламента:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/home

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев