Седмицата в ЕП: 28 март – 3 април 2022 г.

Европейският парламент
28.03.2022 / 10:06

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Руската агресия. Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел ще информира комисията на ЕП по външни работи (AFET) и подкомисиите по правата на човека (DROI) и сигурността и отбраната (SEDE) относно работната програма на Европейската комисия за 2022 г. Евродепутатите ще обсъдят също така с г-н Борел отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна и последиците от войната за сигурността на Европа (понеделник).

На живо: заседание на AFET / DROI / SEDE, 28 март, понеделник, 17:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/sede_20220328-1600-COMMITTEE-AFET-DROI-SEDE

Стратегически компас на ЕС. Подкомисията на ЕП по сигурност и отбрана (SEDE) ще обсъди актуалното състояние на стратегическия компас на ЕС с Шарл Фрис, заместник генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, отговарящ за общата политика за сигурност и отбрана и реакцията при кризи (понеделник).

На жиhttps://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/subcommittee-on-security-and-defence_20220316-1430-COMMITTEE-SEDEво: заседание на SEDE, 28 март, понеделник, 15:30 ч. българско време

 

Войната в Украйна / Молдова. Делегация на ЕП от комисията по външни работи (AFET) и подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) ще посети Република Молдова, за да направи оценка на ситуацията относно сигурността и притока на бежанци вследствие на руското нашествие в Украйна. Членовете на ЕП планират да се срещнат с националните власти и представители на международни организации (четвъртък - събота).

Украински жени бежанци. Комисията по правата на жените и равенството между половете (FEMM) ще проведе изслушване с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон относно положението на жените бежанци от Украйна. Евродепутатите ще обсъдят възможностите за подкрепа от страна на ЕС за защита на бежанците от основано на пола насилие и сексуална експлоатация (вторник).

На живо: заседание на FEMM, 29 март, вторник, 17:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-women-s-rights-and-gender-equality_20220329-1600-COMMITTEE-FEMM

Уебинар за медиите: Войната в Украйна и дезинформацията. Пресслужбата на ЕП организира уебинар за медиите на тема „Войната в Украйна: дезинформация и реалност“, в който ще участват водещи евродепутати и експерти (четвъртък).

На живо: медиен уебинар "Войната в Украйна: дезинформация и реалност", 31 март, четвъртък, 15:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/webinar-ukraine-disinformation-vs-reality_20220331-1400-SPECIAL-SEMINAR

Правила за провеждане на европейските избори. Комисията по конституционни въпроси (AFCO) ще гласува предложения за засилване на европейското измерение на изборите за Европейски парламент. Част от тях са: определяне на общоевропейски избирателен район, европейски избирателен орган, баланс между половете в избирателните листи, осигуряване на достъп до избирателните секции за хората с увреждания и фиксиран ден за европейските избори (9 май) (понеделник).

На живо: заседание на AFCO, 28 март, понеделник, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-constitutional-affairs_20220328-1345-COMMITTEE-AFCO

Съвместна парламентарна асамблея АКТБ-ЕС. Членовете на ЕП и техните партньори от държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн ще се срещнат за 41-вата сесия на Съвместната парламентарна асамблея. Положението в Западна Африка и Сахел, руското нашествие в Украйна, икономическото възстановяване и укрепването на здравните системи са сред темите, които ще бъдат обсъдени (петък до неделя).

На живо: съвместна парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, 1 април, петък, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/acp-eu-joint-parliamentary-assembly_20220401-1100-DELEGATION-DACP

На живо: съвместна парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, 2 април, събота, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?df=2022-04-02

На живо: съвместна парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, 3 април, неделя, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?df=2022-04-03

Седмица на наградата LUX на публиката за 2022 г. Едновременни прожекции на трите филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г., ще се проведат в няколко държави от ЕС, за да се даде възможност на публиката да гласува за победителя, който ще бъде избран заедно с членовете на ЕП. Номинираните филми са: „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида? Церемонията по награждаването ще се проведе на 8 юни в Европейския парламент в Страсбург.

Подготовка за пленарната сесия на 4-7 април. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 4-7 април, на която евродепутатите ще обсъдят отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна. Те ще направят също така оценка на плана за действие на ЕС за укрепване на политиката за сигурност и отбрана до 2030 г., на резултатите от Европейския съвет на 24-25 март, и на резултатите от срещата на високо равнище между ЕС и Китай. Евродепутатите ще обсъдят и гласуват актуализираните правила относно финансирането на енергийни проекти, нарушаването на ценностите на ЕС от Полша и Унгария, „правото на поправка“ на уредите и положението на жените в Афганистан.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Словения в понеделник и вторник, където ще се срещне с министър-председателя Янез Янша, ще направи обръщение по време на Конференцията на председателите на парламентите на ЕС, както и ще проведе пресконференция с председателя на Народното събрание Игор Зорчич и с председателя на Националния съвет Алойз Ковша. В сряда Р. Мецола ще проведе срещи с председателя на Европейския надзорен орган по защита на данните Войчех Виеворовски и с председателя на парламента на Грузия Схалва Папуашвили. В четвъртък председателят на ЕП ще проведе онлайн среща с председателя на парламента на Естония Юри Ратас.

Брифинг за медиите относно пленарното заседание на 4-7 април. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг с говорителите на политическите групи на Парламента в петък, 1 април, от 12.00 ч. българско време (зала Ана Политковская, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, 1 април, петък, 12:00 ч. българско време

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев