Войната в Украйна: Евродепутатите отпуснаха спешни средства за бежанците

Европейският парламент
24.03.2022 / 13:43

Повече от 10 млрд. евро за нуждите на бежанците

ЕС ще плати всички средства по сметките за сближаване за 2021 и 2022 г.

Ще бъдат предоставени до 420 млн. евро от неизползваните средства по линия на вътрешните работи за периода 2014-2020 г.

В четвъртък ЕП даде зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна.

 

Само две седмици след като Европейската комисия представи предложението си, евродепутатите приеха мерките на Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), по неотложна процедура с 562 гласа "за", два гласа "против" и трима въздържали се.

 

Фондове за сближаване за бежанците

 

Актуализацията на действащите правила на политиката на сближаване ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства, за да се помогне на държавите от ЕС и техните региони да предоставят спешна подкрепа (временно настаняване, снабдяване с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, бягащи от руската агресия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани, както и допълнителни 10 млрд. евро от фондовете "REACT-EU".

 

Държавите от ЕС могат да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - датата, на която Русия нахлу в Украйна. ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година (от средата на 2021 г. до средата на 2022 г.).

 

Кохезионните фондове на ЕС подпомагат инвестиции, които насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС, като се опитват да коригират неравенството между неговите региони.

 

Фондове в областта на вътрешните работи

 

С 575 гласа "за", 4 гласа "против" и 3 гласа "въздържал се" евродепутатите удължиха с една година - до средата на 2024 г. - срока, в който могат да се използват фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2014-2020 г., за да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 млн. евро могат да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

 

Контекст

 

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

 

Следващи стъпки

 

Сега проектът за правила ще бъде предаден на Съвета на ЕС за официално приемане. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев