Енергийна криза: Евродепутатите, Комисията и Съветът обсъждат нови планове

Газопровод в близост до Киев. ЕП иска да се осигурят енергийни доставки за ЕС след руското нашествие в Украйна
24.03.2022 / 12:28

В четвъртък членовете на ЕП изслушаха Европейската комисия и Съвета относно плановете за съвместни европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия

 

По време на пленарен дебат с членовете на ЕП, Европейската комисия изложи най-новите си предложения за гарантиране на сигурността на доставките на газ за следващата зима, смекчаване на въздействието на повишаването на цените за домакинствата и насърчаване на възобновяемите енергийни източници. Френското председателство, представляващо държавите членки, заяви, че няма непосредствен риск по отношение на сигурността на доставките на нефт и газ за европейците.

 

Повечето членове на ЕП се застъпиха за по-бързо внедряване на възобновяеми енергийни източници, за да стане Европа независима от руските изкопаеми горива. Някои оратори призоваха държавите членки на ЕС да намалят данъчното облагане на енергията и пожелаха отделяне на цените на електроенергията и газа. Други изтъкнаха ефекта от спекулациите на енергийния пазар, подчертаха значението на намаляването на потреблението и предложиха въвеждането на допълнително данъчно облагане за енергийните компании, които се възползват от скока на цените.

 

Проследете дебата тук

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&vodId=e494c1fa-5f2c-7434-77e1-0fc30cb05e76&date=20220324

 

Контекст

 

В сряда Европейската комисия представи законодателно предложение, с което се въвежда задължение за минимално ниво на съхранение на газ от 80 % през следващата зима, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки, и което се увеличава до 90 % през следващите години, както и съобщение, в което се посочват вариантите за пазарна намеса на европейско и национално равнище и се оценяват плюсовете и минусите на всеки вариант.

 

 

На 8 март 2022 г. Европейската комисия предложи стратегия за осигуряване на независимостта на Европа от руските изкопаеми горива много преди 2030 г. - като се започне с природния газ - в контекста на руското нашествие в Украйна.

 

Така нареченият план "REPowerEU" предвижда редица мерки в отговор на покачването на цените на енергията в Европа и за запълване на газохранилищата за следващата зима.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев