Войната в Украйна: продължаване на натиска върху Русия и стремеж към енергийна независимост

ЕП оцени отговора на ЕС на руското нападение срещу Украйна с председателите Ш. Мишел и У.фон дер Лайен
24.03.2022 / 09:13

Месец след като Русия нападна Украйна, членовете на ЕП единодушно осъдиха бруталното нашествие и призоваха ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Москва и да защити европейската икономика.

 

В пленарен дебат с председателите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен относно неформалната среща на върха във Версай (10-11 март) и предстоящия Европейски съвет (24-25 март), членовете на ЕП похвалиха държавите членки на ЕС за бързата им реакция при приемането на безпрецедентни санкции срещу Русия непосредствено след нападението. Те приветстваха и начина, по който бяха посрещнати милионите бежанци, бягащи от войната в Украйна.

 

"Русия е отговорна за тази война", подчерта председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като осъди смъртта, разрухата и страданията, причинени на украинския народ и неговите градове. Мишел увери евродепутатите, че няма да има безнаказаност за лицата, отговорни за военните престъпления, и даде висока оценка на международната коалиция, която се е обединила с "общата цел да победи Владимир Путин". С оглед на мира и просперитета като основна цел, ЕС трябва да намали енергийната си зависимост, да подобри архитектурата си за сигурност и да укрепи основите на икономиката си, заключи той.

 

"Ако свободата има име, то това име е Украйна, а украинското знаме е знамето на свободата днес", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕС ще направи така, че тази война да се превърне в стратегически провал за Путин. Строгите санкции вече нанасят тежък удар и достъпът до ресурсите, които Путин използва за финансиране на тази война, трябва да бъде спрян. По отношение на енергетиката тя уточни, че "енергийната политика е също и политика на сигурност" и че ЕС вече е приел и ще продължи да приема мерки, за да стане независим от вноса на руски газ и нефт.

 

Повечето членове на ЕП се съгласиха, че ЕС трябва да засили стратегическата си автономност по отношение на отбраната и енергетиката и трябва да го направи бързо. Като отбелязаха, че вносът на руски газ в ЕС косвено финансира руската атака срещу Украйна, те се застъпиха за диверсификация на покупките на енергийни ресурси и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Мнозина посочиха ефекта, който повишаването на цените на енергията оказва върху икономиката и рисковете за продоволствената сигурност, и призоваха за подкрепа на семействата и предприятията.

 

По време на дебата бяха повдигнати и въпросите за перспективите за присъединяване на Украйна към ЕС и необходимостта от отстояване на демокрацията срещу други автократични режими, като например Китай. Накрая няколко евродепутати настояха, че всички държави членки трябва да споделят отговорността за защитата на хората, които бягат от Украйна, а не само съседните държави.

 

Можете да гледате целия дебат отново тук:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debate-details.html?date=20220323&detailBy=date

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев