Седмицата в ЕП: 21 – 27 март 2022 г.

Европейският парламент
21.03.2022 / 10:45

Заседания на парламентарни комисии, мини пленарна сесия, Брюксел

 

Пленарна сесия, 23-24 март

 

Дневен ред на пленарната сесия, 23-24 март

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJQ-9-2022-03-23_BG.html

На живо: пленарна сесия, 23 март, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20220323-0900-PLENARY

На живо: пленарна сесия, 24 март, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20220324-0900-PLENARY

Войната в Украйна / енергийна независимост. Евродепутатите ще обсъдят със Съвета и Комисията „REPowerEU“ - съвместните европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия. На 8-ми март Европейската комисия представи своята стратегия, чиято цел е Европа да стане независима от руските изкопаеми горива преди 2030 г., като първите действия са насочени към природния газ. Стратегията включва и мерки за справяне с покачването на цените на енергията и за попълване на запасите от газ за следващата зима (четвъртък).

Войната в Украйна / гарантиране на продоволствената сигурност. Необходимостта от спешен план за действие на ЕС за гарантиране на продоволствената сигурност в ЕС и извън него с оглед на руското нашествие в Украйна ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията в сряда следобед. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Срещи на Европейския съвет. Евродепутатите ще направят оценка на резултатите от неформалната среща на върха във Версай на 10-11 март, на която лидерите на ЕС взеха решение за допълнителни мерки в отговор на руската инвазия в Украйна. Членовете на ЕП ще очертаят и приоритетите си за предстоящата среща на върха на 24-25 март, която отново ще бъде доминирана от теми, свързани с войната в Украйна, както и европейския семестър, пандемията от COVID-19 и икономическото възстановяване. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да участва в срещата на върха на ЕС (сряда).

Такси за роуминг. Парламентът ще обсъди и гласува постигнатото споразумение с държавите членки за удължаване на схемата „роуминг като у дома“ за още десет години, която позволява на потребителите да използват мобилните си телефони в целия ЕС, без допълнителни такси към сумите, които плащат у дома. Срокът на действие на схемата за премахване на надценките за мобилен роуминг трябваше да изтече на 30 юни 2022 г. (дебат в сряда, гласуване в четвъртък)

Заседания на парламентарни комисии

Изкуствен интелект. Специалната комисия на Европейския парламент по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера ще приключи 18-месечния си мандат, като ще гласува окончателните си препоръки, които очертават пътна карта за изкуствения интелект до 2030 г. По време на мандата на комисията бяха организирани серия от изслушвания и обмяна на опит с експерти относно различните аспекти на ИИ (вторник).

Дни на солидарността с Украйна. От понеделник до четвъртък Парламентът провежда „Дни на солидарността с Украйна“ и ще изрази подкрепата си за украинската Върховна рада. Ще бъдат проведени серия от събития, включително дебати с председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук, посланика на Украйна в ЕС Всеволод Ченцов и лауреата на наградата „Сахаров“ за 2017 г. Лорен Салех.

Конференция за бъдещето на Европа / пленарна сесия. Петото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, което ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург, ще започне работа по окончателните предложения, които ще се основават на препоръките на националните и европейските граждански панели, приноса от многоезичната цифрова платформа и дебатите в пленарните заседания и работните групи на Конференцията (петък и събота).

Програма на председателя на ЕП. В понеделник председателят на ЕП Роберта Мецола ще проведе срещи с председателя на Камарата на представителите на Либия Агила Салех Иса, с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо. Във вторник тя ще бъде в Берлин, където ще се срещне с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, председателя на Бундестага Бербел Бас, министъра на външните работи Аналена Бербок и канцлера Олаф Шолц, след което ще даде пресконференция. В четвъртък председателят Р. Мецола ще се срещне с Шефик Джаферович, член на председателството на Босна и Херцеговина, а следобед ще направи обръщение пред държавните и правителствените ръководители на заседанието на Европейския съвет, последвано от пресконференция.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев