Четири черни лешояди са отровени на територията на ДГС Тича

Лешояд
15.03.2022 / 14:44

Четири черни лешояди са били открити отровени край с.Тича, общ. Котел. Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се приемаше като изчезнал в Червената книга. След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, служители от Фонд за дивата флора и фауна са открили в района на ДГС Тича труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

 

ЮИДП - Сливен, Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора и БАБХ Сливен предприемат законово предвидените действия съобразно своите компетенции, а Районно управление на МВР Котел е образувало предварително разследване по случая.

 

Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен категорично се обявява срещу човешката безотговорност към животните и остро осъжда всяка проява на умишлени жестокост и агресия към тях. Това е трагично за българската природозащита събитие. Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев