Бъдещето на Европа: още едно пленарно заседание на Конференцията, посветено на предложенията на гражданите

Европейският парламент
15.03.2022 / 10:45

Пленарното заседание, към което се присъединиха украински граждани и депутати, посвети втора пълна сесия за преглед на препоръките на гражданските панели в рамките на Конференцията.

 

На 11 и 12 март, пленарното заседание на Конференцията направи преглед на 88 препоръки на европейските граждански панели относно „ЕС в света/миграция и „по-силна икономика, социална справедливост и работни места/образование, култура, младеж и спорт/цифрова трансформация“, както и свързаните с тях препоръки от националните граждански панели. Нашествието на Путин в Украйна и реакцията на ЕС заемаха основно място в дебатите по актуални въпроси през този уикенд.

 

По време на разговора относно „ЕС в света“ представители на бежанци, бягащи от войната в Украйна, депутати от Върховната рада на Украйна и представители на асоциацията PromoUkraine взеха думата, за да споделят вижданията си. Участваха също представители от Западните Балкани. Можете да гледате речите им тук.

 

Откъси от пленарното заседание на Конференцията по EbS. Всички видео-, аудио- и фото материали от работните групи и пленарните разисквания са на разположение в Мултимедийния център на Парламента.

 

Съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията:

 

Ги Верхофстад (Европейски парламент) коментира: Драматичните събития в Украйна изпращат шокови вълни в Европейския съюз, което се усещаше силно по време на дебатите в рамките на това пленарно заседание. Заключенията на тази Конференция следва да вземат предвид това. Ясно е, че бъдещето ще е различно от това, което си представяхме само преди няколко седмици. За да се справи с това бъдеще и със зараждащия се световен ред, Европа ще трябва да се промени.

 

Клеман Бон (Френското председателство на Съвета на ЕС) коментира: Понастоящем разполагаме с всички препоръки, формулирани от европейските граждани. Пленарното заседание на Конференцията трябва се захване с превръщането им в конкретни предложения. В контекста на драматичните събития на територията на нашия континент е наложително да се реформира и укрепи нашият Съюз.

 

Дубравка Шуица (заместник-председател на Европейската комисия) заяви: Докато ние сме ангажирани с действия, които ни сближават с гражданите, Путин започва военни действия срещу украински граждани, изразили европейски стремежи. Това е атака срещу нашите ценности и начина ни на живот. Да си европеец означава да си част от единствен по рода си проект, който позволява на всеки да разгърне пълния си потенциал и да упражнява правата си. Ето защо сега при тези тежки обстоятелства Конференцията е по-важна и по-необходима от всякога.

 

Следващи стъпки

 

На 25 и 26 март пленарното заседание на Конференцията ще работи по предложенията си, които ще се основават на препоръките на националните и на европейските граждански панели, информацията, събрана в рамките на многоезичната цифрова платформа, и дебатите в пленарните заседания и работните групи, събрани по теми.

 

Контекст

 

Препоръките на гражданския панел относно „ЕС по света/миграция“, приети на заключителното му заседание в Маастрихт (Нидерландия) през февруари, могат да бъдат намерени тук. Препоръките на гражданския панел относно „По-силна икономика, социална справедливост и работни места/образование, култура, младеж и спорт/цифрова трансформация“, които бяха финализирани в Дъблин (Ирландия) през февруари, могат да бъдат намерени тук. В рамките на всеки европейски граждански панел, около 200 европейци от различни възрасти и с различен произход, от всички държави членки, се срещат (присъствено и дистанционно), за да обсъдят и приемат препоръки относно сегашните и бъдещите предизвикателствата за Европа.

 

Пленарното заседание на Конференцията се състои от представители на Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската комисия, националните парламенти и гражданите. В заседанията участват и представители на Комитета на регионите, Европейския икономически и социален комитет, социалните партньори и гражданското общество. Пленарното заседание ще представи своите предложения на Изпълнителния съвет, който по-късно ще изготви заключенията на Конференцията в пълно сътрудничество и пълна прозрачност с пленарното заседание.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев