Седмицата в ЕП: 14 – 20 март 2022 г.

Европейският парламент
14.03.2022 / 15:21

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Въздействие на руската инвазия. В четвъртък украинският министър на отбраната Олексий Резников ще информира членовете на ЕП от комисията на ЕП по външни работи (AFET), подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) и делегацията на Парламента за връзките между ЕС и Украйна относно последните събития във връзка с войната в страната. През седмицата няколко други парламентарни комисии също ще обсъдят въздействието на руската агресия в Украйна върху политиките, за които отговарят, включително трансатлантическото сътрудничество, транспорта, рибарството, културата, чуждестранната намеса, правата на децата и правата на човека (от понеделник до четвъртък).

На живо: заседание на AFET/SEDE, четвъртък, 17 март, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/d-ua_20220317-0900-COMMITTEE-SEDE-AFET

Руската инвазия/онлайн пропаганда. Комисията на ЕП по вътрешния пазар (IMCO) ще обсъди с комисаря, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон начините за ефективна борба с пропагандата в онлайн платформите и ролята на Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) (сряда).

На живо: заседание на IMCO, сряда, 16 март, 10:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20220316-0945-COMMITTEE-IMCO

Босна и Херцеговина. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще обсъди продължаващите предизвикателства в Босна и Херцеговина с председателя и членовете на тристранното председателство на страната Милорад Додик, Шефик Джаферович и Желко Комшич, както и с председателя на Камарата на народите Драган Чович (вторник).

На живо: заседание на AFET, вторник, 15 март, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-foreign-affairs_20220315-0900-COMMITTEE-AFET

Разлика в заплащането между жените и мъжете. Комисиите на ЕП по заетост и социални въпроси (EMPL) и по правата на жените и равенството между половете (FEMM) ще гласуват своята позиция по законодателния проект за борба с неравенството при заплащането на труда чрез задължителни мерки за прозрачност. Липсата на прозрачност е определена като основна пречка за преодоляване на разликата в заплащането при жените и мъжете (четвъртък).

Баланс между половете в управителните съвети на дружествата. Комисиите на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM) и по правни въпроси (AFCO) ще гласуват за започване на преговори с правителствата от ЕС по законопроект за увеличаване до най-малко 40% на представителството на жените в управителните съвети на компаниите, които се търгуват на борсите (сряда).

Икономическа координация в ЕС/интерпарламентарна седмица. Евродепутати и членове на националните парламенти от ЕС, от страните кандидатки и от държавите наблюдатели ще обсъдят на съвместно заседание икономически, бюджетни, трудови и социални въпроси. Конференцията ще се съсредоточи върху въздействието на COVID-19 и по-специално върху изпълнението на националните планове за възстановяване, както и върху реформата на Пакта за стабилност и растеж и новите собствени ресурси на ЕС. Председателят на ЕП Роберта Мецола също ще се обърне към форума (вторник и сряда). В сряда от 15:30 ч. българско време ще се проведе уебинар за журналисти относно Механизма за възстановяване и устойчивост.

На живо: Интерпарламентарна седмица на тема икономическа координация в ЕС, вторник и сряда

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?df=2022-03-15

На живо: семинар за медиите относно напредъка по Механизма за възстановяване и устойчивост, сряда, 16 март, 15:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/press-webinar-on-recovery-and-resilience-facility-lessons-learnt-so-far_20220316-1430-SPECIAL-SEMINAR

Криптовалути. Проектозакон за регулиране на използването на криптовалути ще бъде гласуван от комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON). Новите правила следва да обхващат криптоактивите извън ЕС, начините за подкрепа на иновациите и за смекчаване на рисковете, както и начините за намаляване на въглеродния отпечатък на криптовалутите (понеделник).

Таксономия на ЕС. Комисиите на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) и икономически и парични въпроси (ECON) ще обсъдят предложението на Европейската комисия за включване на специфични газови и ядрени сектори в т.нар. таксономия — система за класификация на инвестициите и насочването им към екологично устойчиви икономически дейности. Парламентът разполага с четири месеца, за да реши дали да наложи вето върху предложението (вторник).

На живо: заседание на ENVI/ECON, вторник, 15 март, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/econ_20220315-1100-COMMITTEE-ENVI-ECON

Подготовка за пленарната сесия на 22-23 март. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 23-24 март, която ще се проведе в Брюксел. Очаква се евродепутатите да обсъдят резултатите от заседанието на Европейския съвет от 10 март относно руската агресия в Украйна, както и приоритетите си за предстоящата среща на върха на ЕС на 24-25 март, начините за постигане на по-достъпна, сигурна и устойчива енергия в ЕС, как да се гарантира продоволствената сигурност в рамките на Съюза и извън него. Евродепутатите ще гласуват също така за разширяване на режима за свободен роуминг за мобилни телефони и за предоставяне на макрофинансова помощ на Молдова в размер на 150 милиона евро.

Програма на председателя на ЕП. Във вторник председателят на ЕП Роберта Мецола ще направи официално посещение в Люксембург, където ще се срещне с Великия херцог на Люксембург, министър-председателя Бетел и министъра на външните работи Аселборн. Тя също така ще направи обръщение към люксембургския парламент и ще се срещне с ученици. В сряда Роберта Мецола ще се срещне с министър-председателя на Португалия Антониу Коща и ще участва в извънредна онлайн среща на председателите на парламентите на държавите от Г-7 с председателя на Върховната рада на Украйна. В четвъртък тя ще се обърне към 8-ия форум по въпросите на сближаването и ще се срещне с председателя на Европейския икономически и социален комитет Криста Швенг.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев