Днес: Дискусия „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“

Дискусията „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“ ще се проведе с ограничен брой публика в Дома на Европа и ще се предава пряко онлайн.
14.03.2022 / 09:20

Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“, която ще се проведе на 14 март 2022 г., понеделник, от 11.00 до 12.30 ч. с ограничен брой публика в Дома на Европа и ще се предава пряко онлайн.

Целта на дискусията е да се обсъди необходимостта от координирана стратегия срещу външна намеса и начините за противодействие на манипулирането на информация. Предвид настоящата война в Украйна в центъра на обсъжданията ще бъдат въпросите как да защитим обществата си от хибридни войни, конспиративни теории, кибератаки и манипулиране на онлайн платформи, както и от скрито чуждестранно финансиране на политически дейности. Специално внимание ще бъде обърнато и на влиянието на дезинформацията върху демократичните процеси, как алгоритмите превръщат социалните мрежи в мощни средства за манипулация и поляризация, новите тенденции в стратегиите за чуждестранно вмешателство в цифрова среда и начините, по които можем да защитим свободата на изразяване при манипулиране на дебатите онлайн. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с рисковете, породени от зависимостта от чуждестранни технологии и от кибершпионажа.

 

В събитието ще се включат Андрей Ковачев, член на Европейския парламент (ЕНП) и на комисия INGE, Ралица Ковачева, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и главен редактор на Factcheck.bg, и Руслан Стефанов, програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията. Модератор ще бъде журналистката от БНТ Добрина Чешмеджиева.

 

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката на живо и онлайн.

 

Събитието на живо ще се проведе в конферентната зала в Дома на Европа, ул. „Г. С. Раковски“ №124, София, с предварителна регистрация до запълване на разрешения капацитет на залата.

 

Всички останали зрители ще могат да проследят излъчването на живо на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

 

Зрителите могат да задават въпроси към участниците предварително в slido с код #INGE. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването във Facebook и YouTube.

 

N.B. Информация към 10.03.2022 г.: Местата за присъствие на живо в залата са запълнени, но всички желаещи могат да проследят дискусията чрез излъчването във Facebook и YouTube.

 

&ab_channel=%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B2%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 

Програма на дискусията „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“ (pdf 366KB)

https://www.europarl.europa.eu/bulgaria/resource/static/files/import/foreign_interference_in_eu_event/final-programme-14032022.pdf

Предварителни въпроси в slido с код #INGE

https://www.sli.do/

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев