Войната в Украйна: Членовете на ЕП очертават визията си за бъдещата сигурност на Европа

Евродепутати обсъдиха бъдещето на европейската сигурност с естонския премиер Кая Калас и Жозеп Борел
09.03.2022 / 15:35

След нашествието на Русия в Украйна, членовете на ЕП призовават за повече усилия на ЕС в областта на отбраната и за по-нататъшни стъпки за намаляване на енергийната зависимост от Кремъл.

 

В сряда сутринта евродепутатите обсъдиха ролята на Европа в променящия се свят и ситуацията със сигурността на континента след руската агресия срещу Украйна, с министър-председателя на Естония Кая Калас и Върховния представител на ЕС Жозеп Борел.

 

Откривайки дебата председателят на Парламента Роберта Мецола засегна въпроса какво трябва да направи ЕС по-нататък в отговор на руската инвазия и опитите на Кремъл да дестабилизира европейския ред на сигурност: "Трябва да преоценим ролята на Европа в този нов свят. Трябва да увеличим инвестициите си в отбраната и иновативните технологии. Сега е моментът да предприемем решителни стъпки, за да гарантираме сигурността на всички европейци. Време е да изградим истински Съюз за сигурност и отбрана и да намалим зависимостта си от Кремъл. Това, което видяхме досега по отношение на европейската координация, солидарност и единство, е безпрецедентно - и трябва да бъде модел за нас занапред."

 

Припомняйки на членовете на ЕП, че нейната майка е била депортирана в Сибир от Сталин, министър-председателят на Естония Кая Калас похвали действията, които ЕС е предприел в помощ на Украйна, и солидарността, която европейските граждани са демонстрирали. Въпреки това тя изтъкна: "Ние сме в тази ситуация в дългосрочен план. Ще трябва да проявим стратегическо търпение, защото мирът няма да настъпи утре."

 

Министър-председателят Калас призова за "политика на интелигентно сдържане". Тя подчерта, че е необходимо ЕС "да настоява по-усилено и по-бързо за намаляване на енергийната ни зависимост от руския газ и петрол" и да засили европейската отбрана, която да работи "ръка за ръка с НАТО". Говорейки за бъдещето на Украйна, тя заяви: "Не само е в наш интерес да дадем на Украйна перспектива за членство, но е и наш морален дълг да го направим. Украйна не се бори за Украйна, тя се бори за Европа. Ако не сега, то кога?"

 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на свой ред подчерта, че настоящата война "ще остави следа в историята" и заяви, че сега ЕС и неговите граждани трябва най-сетне да положат колективни усилия, за да намалят енергийната си зависимост от Русия. Това включва и обясняване на гражданите, "че нашият начин на живот има своята цена". Европа ще трябва да бъде готова да плати цената, за да отговори на Русия, а последиците от тази война ще бъдат дълготрайни; ще оформят европейските политики за години и десетилетия напред, каза той.

 

Можете да гледате записа на техните изказвания тук:

https://multimedia.europarl.europa.eu/video/the-eus-role-in-a-changing-world-and-the-security-situation-of-europe-following-the-russian-aggression-and-invasion-on-ukraine-opening-statement-by-kaja-kallas-estonian-prime-minister_I219918

 

Засилване на европейската отбрана, необходимост от нови европейски правила за предоставяне на убежище, намаляване на руския газ

 

Първият кръг на ораторите от политическите групи се състоеше от следните членове на ЕП: Арно Данжан (ЕНП, Франция), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Натали Лоазо (Renew, Франция), Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия), Як Мадисон (ИД, Естония), Анна Фотига (ЕКР, Полша) и Мартин Ширдеван (Левица, Германия).

 

Можете да гледате записа на техните изказвания тук:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debate-details.html?date=20220309&detailBy=date

 

В изказванията си много от членовете на ЕП подчертаха предишните неуспешни усилия на ЕС да увеличи отбранителните си способности. Те приветстваха новия стратегически компас за осигуряване на сигурност в ЕС и призоваха за съвместен натиск за постигане на напредък в Европейския съюз за отбрана, но призоваха за усилия от страна на всички държави членки за превръщане на поетите ангажименти в реалност. Те подчертаха също така необходимостта ЕС да намали потреблението на руски газ и петрол, да направи повече инвестиции в зелени технологии и съхранение на енергия и да въведе подходяща миграционна система за приемане и споделяне на отговорността за бежанците.

 

Някои членове на ЕП изтъкнаха, че инвестирането в сигурността означава нещо повече от харчене на пари за армията - то включва подкрепа за критичната инфраструктура, киберустойчивост и ускоряване на зеления преход. Други призоваха за по-ефективни санкции срещу руския президент Владимир Путин и неговите олигарси, по-голяма данъчна прозрачност и необходимост от забавяне на надпреварата във въоръжаването.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев