Руската агресия в Украйна: Евродепутатите приветстват изключителната солидарност с бежанците

 A girl fleeing the conflict in Ukraine looks on from inside of a bus heading to the Moldovan capital Chisinau, after crossing the Moldova-Ukraine border checkpoint near the town of Palanca, on March 2, 2022, seven days after Russia' military invasion of
09.03.2022 / 09:16

Докато повече от два милиона бежанци бягат от войната в Украйна, предимно към ЕС, държавите членки ще трябва да продължат да проявяват солидарност, заявиха евродепутатите във вторник.

 

По време на пленарен дебат с Бриджит Клинкер, френски делегиран министър по въпросите на икономическото приобщаване, от името на Съвета на ЕС и комисар Илва Йохансон, членовете на ЕП подчертаха драматичната хуманитарна и бежанска ситуация, причинена от руската атака срещу Украйна. Те похвалиха държавите на първа линия за изключителната им ангажираност досега, но предупредиха, че в дългосрочен план ще е необходима устойчива солидарност в целия ЕС. Ораторите единодушно осъдиха агресията на Русия срещу Украйна.

 

Комисар Илва Йохансон подчерта извънредния натиск върху държавите членки, които граничат с Украйна: Полша, Унгария, Словакия и Румъния, както и Молдова. ЕС отговори на предизвикателството, когато Съветът единодушно активира механизма за временна закрила, осигурявайки солидарност в целия ЕС чрез подкрепа за Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и Червения кръст, работещи на място, и чрез активиране на хуманитарна помощ в размер на 500 млн. евро.

 

Членовете на ЕП също така приветстваха бързата реакция на ЕС, осигуряваща закрила на хората, които бягат от Украйна, и призоваха за достатъчна финансова помощ, за да се поддържа подкрепата в среден и дългосрочен план. Някои оратори пожелаха да видят конкретен напредък по реформата на правилата на ЕС за миграция и убежище, а други подчертаха, че всички бежанци, независимо от техния етнос, се нуждаят от еднаква закрила.

 

Можете да гледате дебата отново тук:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debate-details.html?date=20220308&detailBy=date

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев