Борба с расизма: премахване на сегрегацията в училищата и спиране на ксенофобията в медиите

Европейският парламент
09.03.2022 / 09:05

Медии, които насърчават речта на омразата и ксенофобията, не трябва да получават финансиране от ЕС и от националните власти

Преразглеждане на учебните програми с цел борба с дискриминационните стереотипи

Необходими са насоки на ЕС за борба с расизма в спорта; държавите членки следва да налагат ефективни наказания

Членовете на ЕП искат обществените политики в областта на културата, медиите, образованието и спорта да бъдат използвани за изкореняване на структурния расизъм

и за насърчаване на ценностите на ЕС за толерантност и приобщаване.

 

В резолюция, приета във вторник с 495 гласа "за", 109 гласа "против" и 92 гласа "въздържал се", членовете на ЕП призовават медиите да спрат да разпространяват стигматизиращи послания, които дехуманизират членовете на определени етнически или расови групи, например като сочат мигрантите като източник на икономически и социални проблеми. Те предлагат да се спре финансирането от ЕС и държавата на медии, за които компетентните органи са установили, че насърчават реч на омразата и ксенофобия.

 

Те предлагат също така на всички национални регулаторни органи в областта на аудио-визията да бъдат предоставени правомощия да санкционират предавания, които насърчават расистко съдържание.

 

Преразглеждане на училищните програми, прекратяване на сегрегацията в училищата и връщане на произведенията на културата

 

Членовете на ЕП призовават за преразглеждане на учебните програми с цел борба с предразсъдъците и изкореняване на стереотипите, които днес водят до дискриминация. Историята на европейските малцинства трябва да бъде включена в съответните учебни програми. Автори, историци, учени, художници и други личности от различни раси и етноси трябва да бъдат включени в основните образователни материали, казват евродепутатите.

 

Членовете на ЕП настояват за премахване на расовата и етническата сегрегация, която все още съществува в образователните системи на някои страни от ЕС. Учителите от расовите и етническите малцинства трябва да имат равен достъп до работа като учители, казват те.

 

Държавите членки трябва също така да предоставят на всички учители уменията, които са им необходими за насърчаване на приобщаването и борба с дискриминацията в образователната система. Програмите за учене през целия живот трябва да бъдат предлагани и на държавните служители и държавните сили за сигурност, за да се отстрани расисткото и ксенофобското поведение.

 

Те също така насърчават държавите от ЕС да създадат програми за връщане на произведения на културата в страните им на произход или в други подходящи културни институции и искат от Европейската комисия да улесни диалога за тази цел.

 

Нулева толерантност към омразата в спорта

 

Членовете на ЕП настояват за "подход на нулева толерантност" към расизма, речта на омразата и насилието в спорта и настояват Комисията и държавите членки да приемат ефективни наказания и да подкрепят жертвите, както и да защитят от заплахи спортистите, които разобличават расизма или се изказват в подкрепа на многообразието. Те искат Комисията да разработи насоки за борба с расизма в спорта на местно, национално и европейско равнище и да насърчава приобщаването и уважението.

 

Цитат

 

Салима Йенбу (Зелени/ЕСА, Франция), докладчик, заяви: "Трябва да работим активно срещу расизма, за да не се налага повече нашите дъщери и синове да се питат дали имат място в обществата ни. За да изградим по-добро бъдеще, трябва да познаваме и разбираме историята си. Ето защо е важно учениците да научат повече за колониализма, робството, геноцида и всички произтичащи от тях явления". Тя също така призова "да се сложи край на медиите, които разпространяват расистки език за мигрантите и бежанците, и на съдържанието, което умишлено или неволно е расистко".

 

Контекст

 

По данни на Агенцията на ЕС за основните права, 45 % от хората от северноафрикански произход, 41 % от ромите и 39 % от хората от Субсахарска Африка са подложени на дискриминация въз основа на техния етнически или имиграционен произход.

 

Според проучване на Евробарометър от 2019 г., повече от половината европейци смятат, че расовата дискриминация е широко разпространена в тяхната страна, като "Да си ром" (61 % от анкетираните), "Етнически произход" (59 %) и "Цветът на кожата" (59 %) са трите основни основания за дискриминация, посочени от гражданите.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев