Седмицата в ЕП: 28 февруари – 6 март 2022 г.

Европейският парламент
28.02.2022 / 14:22

Заседания на парламентарни комисии, политически групи Брюксел

Украйна/извънредно пленарно заседание. На пленарното заседание ще бъде обсъден отговорът на ЕС на агресията на Русия срещу Украйна, включително санкциите на ЕС, договорени на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 февруари. Членовете на ЕП ще гласуват резолюция (вторник).

На живо: извънредно пленарно заседание, вторник, 1 март, 13:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20220301-0900-PLENARY

Украйна/селско стопанство / търговия. Евродепутатите и Европейската комисия ще обсъдят въздействието на руската инвазия в Украйна върху селскостопанските пазари, икономиката и търговията на ЕС (понеделник).

На живо: заседание на AGRI, понеделник, 28 февруари, 16:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-agriculture-and-rural-development_20220228-1545-COMMITTEE-AGRI

Международен ден на жената / жените в икономиката и финансите. Комисиите на ЕП по правата на жените (FEMM) и по икономически и парични въпроси (ECON) ще проведат съвместно заседание на тема „Жените в областта на икономиката и финансите: Дебат относно бъдещите предизвикателства в ЕС“. Сред ораторите ще бъдат председателят на ЕП Роберта Мецола, председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и комисарите Маргрете Вестегер, Паоло Джентилони и Марейд Макгинес (понеделник).

На живо: заседание на FEMM / ECON, понеделник, 28 февруари, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/femm_20220228-1645-COMMITTEE-ECON-FEMM

Международен ден на жената / въздействие на COVID-19. Комисията на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM) организира междупарламентарно заседание на тема „Амбициозно бъдеще за жените в Европа след COVID-19: психично натоварване, равенство между половете при дистанционната работа и неплатен труд по полагане на грижи след пандемията“. Сред ораторите са председателят на ЕП Роберта Мецола, френският министър на равенството Елизабет Морено, комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали и министър-председателят на Исландия Катрин Якобсдотир (четвъртък).

На живо: заседание на FEMM, чевтъртък, 3 март, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-women-s-rights-and-gender-equality_20220303-0900-COMMITTEE-FEMM

Международен ден на жената / проучване на Евробарометър. Европейският парламент ще публикува експресно проучване на Евробарометър за Международния ден на жената. Фокусът му е върху въздействието на правителствените мерки във връзка с COVID-19 върху психичното здраве и финансовото и икономическото положение на жените в ЕС, увеличаването на психическото и физическото насилие срещу жените и очакванията на жените към работата на Европейския парламент в тази насока (петък).

Корпоративна отговорност. Членовете на ЕП ще обсъдят с комисаря по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс дългоочакваното предложение на Европейската комисия относно надлежната проверка и корпоративната отговорност. Парламентът прие своя законодателен доклад по собствена инициатива по този въпрос през март 2021 г. Предложението на Комисията ще изисква от компаниите да въведат правила за надлежна проверка, включително установяване, смекчаване и прекратяване на неблагоприятното въздействие на техните дейности върху правата на човека и околната среда (понеделник).

На живо: заседание на JURI, понеделник, 28 февруари, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-legal-affairs_20220228-1345-COMMITTEE-JURI

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство в областта на рибарството след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Комисията по рибно стопанство ще гласува доклад относно начините за насърчаване на партньорствата в областта на рибарството между ЕС и Обединеното кралство в Ламанша, Северно море и Атлантическия океан. Членовете на ЕП са загрижени от протекционистките мерки на Обединеното кралство за ограничаване на лицензите за риболов за кораби на ЕС и се очаква да призоват настоятелно партньорите от Обединеното кралство да се въздържат от противоречиви действия. Очаква се също така те да призоват Европейската комисия да разгледа възможността за ограничаване на достъпа на Обединеното кралство до пристанищата на ЕС (четвъртък).

На живо: заседание на PECH, четвъртък, 3 март, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-fisheries_20220303-1500-COMMITTEE-PECH

Подготовка за пленарната сесия на 7-10 март. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 7-10 март, на която ще бъде обсъдена и гласувана резолюция с резултатите от работата на специалната комисия на Парламента по въпросите на външната намеса и дезинформацията, правилата на ЕС за „златните визи“ и забраната на „златните паспорти“, както и резолюция относно последиците от решението на Съда на ЕС във връзка с механизма за обвързване на бюджета на ЕС с условията за спазване на принципите на правовата държава. Евродепутатите ще отбележат също така Международния ден на жената на 8 март.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с председателя на Европейския икономически и социален комитет Криста Швенг във вторник, в сряда - с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателя на Исландия Катрин Якобсдотир и с председателя на Военния комитет на Европейския съюз Клаудио Грациано. В четвъртък тя ще участва в пленарната сесия на 9-ата Европейска среща на високо равнище на регионите и градовете в Марсилия, Франция.

Пресбрифинг относно пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг с говорителите на политическите групи на Парламента в 12.00 ч. българско време в петък (зала Ана Политковская, пресцентър, Брюксел).

На живо: пресбрифинг, петък, 4 март, 12:00 ч. българско време

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев