Изявление на лидерите на Европейския парламент относно Украйна

Европейският парламент
24.02.2022 / 13:32

Председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи приеха изявление относно военното нападение на Русия срещу Украйна и обявиха извънредно пленарно заседание за следващия вторник.

 

Тази сутрин Председателят на ЕП Роберта Мецола свика среща на Председателския съвет на Европейския парламент, за да обсъди реакцията на институцията относно нахлуването на Русия в Украйна.

 

Евродепутатите обмениха мнения с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Председателският съвет осъди възможно най-категорично нападението на Русия срещу Украйна. Украйна е независима и суверенна нация и нейната териториална цялост не подлежи на преговори. Нахлуването е неоправдано и незаконно. Това е заплаха за европейската и регионалната стабилност, както и за основания на правила световен ред. Нападението е насочено към нашия модел на демократично общество. Това не може да остане без отговор.

 

Оставаме твърди в единството си, в решимостта си и в отговора си на непровокираната руска агресия. Европейският парламент подкрепя безпрецедентен европейски и международен отговор, включително налагането на нови и строги санкции, които да гарантират, че Кремъл ще бъде подведен под отговорност за своите действия.

 

Председателският съвет изрази пълна солидарност и подкрепа за Украйна и нейния народ.

 

Беше взето решение да бъде свикано извънредно пленарно заседание във вторник, 1 март 2022 г.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев