Парламентът одобри правилата за по-зелени пътни такси

Път
17.02.2022 / 20:08

Парламентът одобри нови, базирани на разстояние правила за пътни такси за камиони, които ще помогнат за намаляване на емисиите на CO2.

Парламентът одобри промени в правилата за таксуване на тежкотоварни превозни средства за използване по пътищата на 17 февруари 2022 г.

Промените в директивата за евровинетката заменят настоящите такси, базирани на времето за камиони, с такси, базирани на разстоянието.

Чрез таксуване за действително изминатите километри, системата ще отразява по-добре принципа замърсителят плаща, който е в основата на екологичната политика на ЕС и гласи, че тези, които увреждат околната среда, трябва да плащат за покриване на разходите.

Промените ще хармонизират системата за пътни такси в целия ЕС и ще помогнат за финансирането на пътната инфраструктура, като същевременно ще намалят задръстванията и ще помогнат за постигането на целите в областта на климата.

В рамките на осем години от влизането в сила на правилата, потребителските такси, базирани на време - винетки - за тежкотоварни превозни средства ще бъдат постепенно премахнати и заменени с такси за изминато разстояние по голямата пътна мрежа на Европа - Трансевропейската мрежа (TEN- Т) пътища.

Може да се допуснат някои изключения и възможността за комбинирана система и страните от ЕС ще могат да продължат да използват винетки в други части от своите мрежи.

 

Други промени включват:

Пътните такси за камиони и леки търговски превозни средства ще варират в зависимост от емисиите на CO2 и/или екологичните характеристики на превозното средство, за да се насърчи използването на по-екологични превозни средства.

Правилата за таксите ще бъдат разширени, за да включват не само тежкотоварни превозни средства над 12 тона, но и всички камиони, автобуси, леки автомобили и микробуси. Ако страните от ЕС решат да таксуват тези превозни средства, те ще могат да използват тол такси или винетни системи.

Ще бъдат въведени ценови тавани за краткосрочни винетки за леки автомобили; ще трябва да има еднодневни винетки за транзитни пътуващи.

Има възможност за въвеждане на такса за задръстванията за всички превозни средства, приходите от които да се използват за решаване на проблема със задръстванията.

Държавите от ЕС ще могат свободно да прилагат различни такси за различни категории превозни средства. Например, те могат да решат да не таксуват автобусите изобщо.

Ако автомобилният транспорт бъде включен в бъдещ механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии, правилата вече няма да се прилагат, за да се избегне двойно таксуване.

 

Следващи стъпки

Държавите от ЕС ще решат дали да въведат или не такси за движение по пътищата, но ако го направят, те трябва да приложат новите правила, за да премахнат нарушаването на конкуренцията в автомобилния транспорт.

Те имат две години, за да транспонират новите правила в националните закони.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев