ЕС трябва да говори с един глас по въпросите на външната политика

Европейският парламент
17.02.2022 / 12:26

ЕС трябва да поеме водеща роля в укрепването на многостранните партньорства

Призив за засилена и убедителна военна помощ и помощ в областта на сигурността за Украйна

Необходимост от стабилна политика в областта на отбраната и по-устойчив Европейски съюз

Преустановяване на правото на отделни държави членки да налагат вето върху външната политика

В два доклада, приети в четвъртък, членовете на ЕП призовават за по-ефективна външна политика и политика на сигурност на ЕС и за по-силен отбранителен капацитет в отговор на заплахите.

 

В условията на нарастваща нестабилност в света, възход на авторитаризма и дезинформацията, ЕС трябва да поеме водеща роля в укрепването на многостранните партньорства и в защитата и насърчаването на демокрацията и правата на човека в световен мащаб, подчертават евродепутатите в доклад относно изпълнението на Общата външна политика и политика на сигурност, приет в четвъртък с 474 гласа "за", 113 гласа "против" и 102 гласа "въздържал се".

 

Членовете на ЕП изтъкват, че за да се справи ефективно с настоящите международни предизвикателства, ЕС трябва да действа с единен съгласуван глас. Решенията в областта на външната политика не трябва повече да се вземат с единодушие, тъй като това дава право на една държава членка да наложи вето на решение, взето от всички останали, а с квалифицирано мнозинство.

 

ЕС трябва също така да гарантира стратегическия си суверенитет и да бъде по-малко зависим в ключови технологични области, критична инфраструктура и вериги за доставки, подчертава Парламентът.

 

Призив за увеличаване на военната подкрепа за Украйна

 

И в двата доклада категорично се осъжда агресивното поведение на Русия срещу Украйна.

 

В текста относно Oбщата политика за сигурност и отбрана, приет с 369 гласа "за", 197 гласа "против" и 123 гласа "въздържал се", се призовава за увеличаване на надеждната военна подкрепа и подкрепа в областта на сигурността за Украйна, включително чрез мобилизиране на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Членовете на ЕП също така насърчават държавите членки да двустранната си военна помощ и помощ в областта на сигурността за Украйна.

 

Призив за по-устойчив Европейски съюз

 

Парламентът също така призовава за стабилна отбранителна политика и по-устойчив Европейски съюз, който може да се противопостави на заплахи като тероризъм, кибератаки, използване на миграцията за политически цели и външна намеса. ЕС трябва да може да реагира решително, заедно със своите партньори, но и самостоятелно, когато е необходимо.

 

Като приветстват започването на работата по Стратегическия компас като безпрецедентно стратегическо размишление, членовете на ЕП заявяват, че Компасът следва да представлява важна стъпка към истински Европейски съюз за отбрана.

 

Те също така подкрепят създаването на "сили за бърза намеса" с въздушни, морски и специални сили, които могат да бъдат мобилизирани при извънредни ситуации в областта на сигурността.

 

Цитати

 

Докладчикът по Общата външна политика и политика на сигурност Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) заяви: "Предизвикателствата на 21-ви век изискват повече, а не по-малко действия на ЕС на световната сцена, които да насърчават многостранното управление и основаното на правила международно сътрудничество. Като Европейски съюз ние трябва да постигнем стратегическата цел да утвърдим водещата си роля в световен мащаб. Това изисква силна политическа воля и решителни стъпки през 2022 г. в рамките на новия стратегически компас на ЕС."

 

 

Докладчикът по Общата политика за сигурност и отбрана Натали Лоазо (Renew, Франция) заяви: "Изправена пред един по-малко стабилен и по-опасен свят, Европа трябва спешно да предложи нови отговори, като например капацитет за бързо реагиране и европейски щаб. Нуждаем се и от повече солидарност в лицето на хибридните атаки. Стратегическият компас идва в подходящия момент и аз приветствам амбициозния, но прагматичен характер на подхода. Европа трябва да действа бързо и ефективно. Въпросът е не толкова в средствата, колкото в политическата воля."

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев