Конференция за бъдещето на Европа: препоръки на гражданите за ролята на ЕС в света и миграцията

Бъдещето на Европа: препоръки на гражданите за ролята на ЕС в света и миграцията © EP
15.02.2022 / 14:17

Заключителното заседание на европейския граждански панел по въпросите на ролята на ЕС в света и миграцията се проведе на 11-13 февруари 2022 г. в Маастрихт, Нидерландия.

 

В неделя, 13 февруари, европейският граждански панел по въпросите на ролята на ЕС в света и миграцията прие своите 40 препоръки за Конференцията за бъдещето на Европа. Участниците изготвиха препоръките си на базата на работата си в предишните две сесии, проведени в Страсбург на 15-17 октомври 2021 г. и онлайн на 26-28 ноември 2021 г., като се фокусираха върху следните направления: автономност и стабилност; ЕС като международен партньор; стабилен ЕС в един мирен свят; миграцията от хуманитарна гледна точка; отговорност и солидарност в целия ЕС.

 

Домакин на третата и заключителна среща на гражданския панел, в която участваха двеста европейски граждани от всички държави членки, с различен профил и възраст, беше Европейският институт по публична администрация в Маастрихт и Студио Европа Маастрихт (Нидерландия). Гледайте записите от пленарните заседания на панела от петък и неделя.

https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming/conference-on-future-of-europe-european-citizen-s-panels-panel-4-eu-in-world-and-migration_20220211-0915-SPECIAL-OTHER

https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming/conference-on-future-of-europe-european-citizen-s-panels-panel-4-eu-in-world-and-migration_20220213-1000-SPECIAL-OTHER

 

Миграционна политика

 

Гражданите препоръчаха да се търсят решения по причините, които предизвикват миграционните процеси, да се подхожда хуманно към хората, които търсят бъдещето си в Европа, да се интегрират по-добре бежанците и отговорността да се поделя между всички страни в ЕС.

 

Участниците отбелязаха, че имиграцията не е непременно проблем. Те предложиха да се даде достъп до трудовия пазар на хората, търсещи убежище и разполагащи с нужните квалификации, и да се подобрят условията за придвижване на работници от една страна от ЕС в друга.

 

Беше подчертано, че страните в ЕС са в различно положение по отношение на миграционния натиск, като част от гражданите призоваха за укрепване на правомощията на Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

 

ЕС на световната сцена

 

Участниците изразиха безпокойство от зависимостта на ЕС от вноса на стратегически продукти като лекарства, полупроводници, енергия и храни. Те препоръчаха мерки за подкрепа на местното производство и максимално използване на възобновяеми източници на енергия.

 

Гражданският панел се обедини около идеята, че решенията по външнополитически въпроси трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство от страните членки, а не с единодушие, за да се ускори реакцията на ЕС на кризи.

 

ЕС трябва да ограничи вноса от страни, които не спазват етични и екологични стандарти, и да утвърждава чрез външната си политика човешките права и демокрацията, изтъкнаха гражданите.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев