Поредни зимни колоездачни маратони. От Сливен до Странджа и Сакар

Организатор на коломаратоните - бревети в Сливен е СКТ (Спортен клуб по туризъм) „Сините камъни”
12.02.2022 / 01:41

Вторият "зимен" старт на коломаратонците - "Странджа 200" се състоя както бе предвидено в националния календар, на 5 февруари. Независимо от навалелият 3 дни преди старта сняг именно в района на Странджа. Обстоен анализ на обстановката беше показал, че пътищата в съботния ден ще бъдат проходими и предимно сухи, с изключение на участъка с.Воден - с.Странджа. Именно в района на граничното село Странджа се наложи контролната кола да съкрати дистанцията от 228 на 221 км, с достатъчно километри в повече от норматива и съответно с удължено с 1 час контролно време: общо 14 часа и 30 минути. Сутрешната температура (-2°) леко се повиши в течение на деня и се задържа за дълго около 0° и до +1°. По обед температурите преминаха бонусната бариера от 7° и между 14 и 16 часа се задържаха на пролетните 8-10°. Така, ако не бяха участъците със заснежена настилка, интервалът с температура под 7° нямаше да стигне за максималния процент на бонуса от 20%, съгласно регламента на "Купа Холге"... Независимо от сложната зимна обстановка, от 24 стартирали, само 1 не стигна до финала - поради техническа повреда. След този втори старт за 2022 г., кандидатите за титлата "зимен крал" намаляха от 30 на 17.

На 19 февруари ще се състои следващият - трети поред, зимен старт: "Сакар 300". Той повдига летвата на 306 км, но с почти същата денивелация като на "Странджа 200". Съответно, стартираме 1 час по-рано, като се очаква завършване 2-3 часа по-късно. Контролното време е 20 часа.

Ще бъде обърнато специално внимание на оборудването за колоездене по тъмно. Светлините се включват и жилетката се поставя при регистрацията и на самия старт. Светлините остават включени до 1 час след изгрев слънце. Светлини и жилетка се ползват и през деня: при мъгла, дъжд и всякакво друго влошаване на светлинните условия. Стартират единствено регистрирани участници с включени светлини и поставени отражателни жилетки и каски. Ще се проверява, дали силата на излъчваната от фаровете светлина отговаря на изискванията. Тя трябва да бъде бяла отпред и немигаща червена отзад. Ползването на светлини и жилетка се подновява поне 1 час преди залез.

Още снимки от новината

Стартираха 24 участника от цяла България
Веломобилът също стартира - за втори път в България
Първа контрола - в с. Стефан Караджово
В Стефан Караджово се даваше бонус време от 15 минути при снимка пред къщата на Караджата!
Въпреки падналия преди дни обилен сняг, пътищата в съботния ден бяха проходими и предимно сухи
в района на граничното село Странджа контролната кола съкрати дистанцията от 228 на 221 км
Участъците със заснежена настилка не бяха много и не затрудниха участниците
Веломобилът на трета контрола - в с. Межда

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев