Сливенското присъствие в новия брой на списание „Летописи”

Иванка Денева
10.02.2022 / 12:31

И в услоията на пандемия редакционният колектив на академичното издание „Летописи” не прекъсна дейността си, представяйки в бр. 2/2021 година изследванията на учените от Българската академия на науките и изкуствата. С вълнуващи думи към читателите се обръща гл. редактор акад. Маргарита Каменова, призоваваща, с проф. Филип Куманов, ценностите на човешката обич и милосърдие да облъхнат сърцата в сюблимни моменти на обществена криза в различните й проявления и в отговор на въпроса на Достоевски: ”Злото ли е нормалното състояние на обществото?!” В раздел „НАУКА” са включени материали по актуални въпроси на съвременната световна политика, геополитическите игри и агентура (акад. проф. Г. Маринов). Интригува проучването на акад. Ст. Райчевски за ролята на Ал. Малинов и княз Фердинанд в подготовката и прогласяването на независимостта на България; гузното мълчание на институциите и обществото за съдбата на Западните покрайнини (проф. Лозан Митев); наблюдението върху „археосеизмологията, като ново предизвикателство за науката в България”(акад. проф. Бойко Рангелов); изследванията по математика и информатика в едноименния институт на Академията, представени от акад. проф. Сава Гроздев и др. Немалко трудове са посветени на проблемите на здравеопазването, сред които концепцията за „нов здравен модел „Солидарност”(акад. проф. Н. Ананощев); възможностите за алтернативи и реформи в българската здравна система (проф. д-р Жени Николова), както и за оптимизиране на системата за здравна профилактика (проф. д-р Таня Търновска). В раздел „ОБЩЕСТВО” е представено актуалното изследване по темата за психотерапия на вредни привички и зависимости от акад. проф. Петър Иванов.

Раздел “ИЗКУСТВО – ЛИТЕРАТУРА” предлага нови и повторни срещи с български автори, развълнували читателя в процесите на първичната среща или препрочитането. Зам. гл. редактор на списанието акад. Йордан Каменов споделя интересни наблюдения за „Пътеводител(я) на България” от Андрей Протич; за книгата на Н. Хайтов „По света”, излязва в 2020 г., (т.е. 18 г. след смъртта на автора и с негов предговор, написан два месеца преди да почине в 2002 г.), както и за творчеството на поета Д. Бояджиев.

Членът на редакционната колегия акад. д-р Иванка Денева изследва психолого-стилистичните отлики в процесите на четене и ПОВТОРЕН ПРОЧИТ на литературните творби: чрез обстоен анализ, нови щрихи и ракурси за целебната сила на изкуството и обичта, изразени в дискусионната книга „Аутопсия на една любов” (2005 г.) от писателя, културен аташе (в Германия, Швейцария) и музикант Виктор Пасков. Тя участва в същата година в представянето й в препълнената зала „Май” в Сливен непосредствено след излизането й от печат - при съвместен замисъл с автора Пасков за организиране на по-късен етап на „ретроспектива-обзор” в Сливен на творчеството/книгите му, което начинание не се състоя поради кончината на твореца... Изданието „ЕditionBalkan Dittrich – CULTURCON medien (Берлин) – при представяне на книгата му на немски език, посочи извадка от рецензията на Ив. Денева.

В настоящия раздел акад. М. Кадиев представя в списанието поетическите търсения на автора Никола Герджиков, създател на сонети и нови форми в жанра, както и размисли за книгите му, в които критикът откроява отликите на стила в претворяване на значими екзистенциални проблеми. В изданието е представен и светът на художника Матей Матеев в камерната му изложба „Камък и вода”.

Брой 2/2021 г. на академичното списание отразява и осъществената дейност в основните научни центрове и институти на Българската академия на науките и изкуствата; продукцията на Театъра на словото; международната дейност на Академията за 2021 г., както и участието на учените в световни форуми и конгреси през 2020 и 2021 г. Анонсирани са и новите книги от членуващи в институцията; получените призове и награди от членуващите, творческите изяви на дейци-юбиляри и др. Затрогват възпоменателните слова от ръководството на Академията и членовете й за отишлите си от света личности в условията на пандемия...

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев