Европейският парламент ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Парламентът ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 77 години след освобождаването на Аушвиц
25.01.2022 / 12:43

Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в четвъртък, 27 януари.

 

77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г., членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

 

Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

 

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще се обърне към евродепутатите.

 

Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия.

 

Можете да проследите церемонията на живо в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming/solemn-ceremony-on-international-holocaust-commemoration-day-2022_20220127-1230-SPECIAL-CEREMONY

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/2/20220127

 

Марго Фридлендер

 

Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка ѝ и брат ѝ са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е проследена и депортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщадт, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.

 

Маргот Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. "Те ме слушат внимателно", казва тя в едно интервю. "Получила съм - не знам - хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали".

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев