Седмицата в ЕП: 24 – 30 януари 2022 г.

Европейският парламент
24.01.2022 / 12:23

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Ден в памет на жертвите на Холокоста. Парламентът организира специално пленарно заседание в Брюксел по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста - 77 години след освобождаването на нацисткия концентрационния лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г. Оцелялата от Холокоста Маргот Фридлендер ще се обърне към членовете на Европейския парламент. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие заседанието (четвъртък).

На живо: специално пленарно заседание на ЕП, 27 януари, четвъртък, 13:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/solemn-ceremony-on-international-holocaust-commemoration-day-2022_20220127-1230-SPECIAL-CEREMONY

Избор на председатели и заместник-председатели на комисиите на ЕП. Всяка от 20-те постоянни комисии и 3-те подкомисии на Парламента избира председател и до четирима заместник-председатели за срок от две години и половина за останалата част от законодателния мандат. Комисиите се занимават със законодателни предложения, назначават преговарящи екипи за провеждане на разговори с министрите от ЕС, приемат доклади, организират изслушвания и упражняват контрол върху други органи и институции на ЕС (от понеделник до четвъртък).

Външна намеса и дезинформация. Специалната комисия на Парламента по въпросите на външната намеса във всички демократични процеси в ЕС, включително дезинформацията, финализира работата си в продължение на 18 месеца, като прие препоръки за това как ЕС да стане по-устойчив на външна намеса (вторник).

На живо: заседание на INGE, 25 януари, вторник, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/inge-committee-meeting_20220125-0900-COMMITTEE-INGE

Планове за възстановяване. Евродепутатите от комисиите по икономически въпроси и заетост и социални въпроси ще обсъдят есенния пакет на европейския семестър за 2022 г. заедно с комисарите Домбровскис, Джентилони и Шмит. Членовете на ЕП вероятно ще съсредоточат въпросите си върху предстоящите специфични за всяка държава препоръки и изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост, както и върху техните социални аспекти, включително необходимостта от борба с младежката безработица и гарантиране на справедлив преход (вторник).

Наживо:съвместно заседаниенаECONиEMPL, 25януари,вторник, 11:00ч.българсковреме

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/empl-committee-meeting_20220125-1000-COMMITTEE-EMPL-ECON

Изкуствен интелект. Законодателният процес във връзка със Закона за изкуствения интелект (ИИ) започва с първите разисквания в комисиите по вътрешния пазар и гражданските свободи по предложения регламент. Законопроектът има за цел да гарантира, че всички подобрения на ИИ се основават на правила, които гарантират безопасността на хората и основните права, както и функционирането на пазарите и публичния сектор (вторник).

 

Наживо:съвместнозаседаниенаIMCOиLIBE, 25януари,вторник, 14:45ч.българсковреме

https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming/-libe_20220125-1345-COMMITTEE-IMCO-LIBE

Украйна. Членове на комисията по външни работи и подкомисията по сигурност и отбрана ще пътуват до Украйна, където ще посетят Киев и административната гранична линия с незаконно окупирания Крим, за да съберат информация на място относно настоящата криза със сигурността и да покажат подкрепата си за Украйна (от неделя, 30 януари, до вторник, 1 февруари).

 

Приоритети на френското председателство. Министрите на Франция ще представят приоритетите си на поредица от срещи с парламентарните комисии. Франция председателства Съвета на ЕС до края на юни 2022 г. (от понеделник до четвъртък).

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев