Роберта Мецола е избрана за председател на Европейския парламент

Председателят Мецола е най-младият евродепутат, заемал поста на председател.
18.01.2022 / 14:34

ъв вторник евродепутатите избраха Роберта Мецола (ЕНП, Малта) за председател на Европейския парламент до 2024 г. с 458 гласа на първи тур.

 

Роберта Мецола спечели изборите на първи тур на гласуване, където от трима кандидати, в тайно гласуване от дистанция, получи абсолютно мнозинство - 458 гласа от 690 подадени гласове. В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима.

 

Председателят Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024 г.

 

Резултати

 

Роберта Мецола (ЕНП, Малта) - 458

Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция) - 101

Сира Рего (Левицата, Испания) - 57

Упражнили правото си на вот: 690

 

Празни или невалидни бюлетини: 74

 

Абсолютно мнозинство от подадените гласове:309

 

Коя е Роберта Мецола?

 

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. Тя e най-младият евродепутат заемал поста на председател на Европейския парламент. Роберта Мецола стана първи заместник-председател на ЕП през ноември 2020 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

 

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, г-жа Мецола заяви: "Първото нещо, което бих искалa да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент. [...] Като председател ще отдам почит на Дейвид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности - демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права".

 

"Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. [...] Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма", добави тя.

 

Председателят Мецола подчерта, че "Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост“, каза тя.

 

Цялото обръщение на председателя е достъпно тук.

https://multimedia.europarl.europa.eu/video/election-of-the-president-of-parliament_I216945

Пресконференция

 

Новият председател на ЕП Роберта Мецола говори пред медиите в залата за пресконференции "Дафне Каруана Галиция" на Европейския парламент в Страсбург. Можете да гледате запис от пресконференцията на тази страница:

https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming/press-conference-with-roberta-metsola-newly-elected-president-of-european-parliament_20220118-1130-SPECIAL-PRESSER-1

 

За председателя на Парламента

 

Председателят разполага с широк набор от изпълнителни и представителни правомощия, посочени в чл. 22 от Правилника за дейността на Европейския парламент. Наред с посочените в него задължения, председателя притежава "всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане". Ключов пример за това са решенията, които осигуриха нормалното функциониране на Парламента след началото на пандемията от COVID-19.

 

Чл. 14 от Договора за Европейския съюз гласи, че Парламентът избира своя председател измежду членовете си. От първите европейски избори (с всеобщо избирателно право) през 1979 г. насам всеки председател е изпълнявал функциите си за период от две години и половина, с възможност за подновяване. Това означава, че обикновено за всеки законодателен мандат има двама председатели. От създаването на Парламента през 1952 г. досега е имало 31 председатели, като 17 от тях са били на този пост след 1979 г.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев