Седмицата в ЕП: 11 – 16 януари 2022 г.

Европейският парламент
11.01.2022 / 09:58

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Беларус/ граници на ЕС. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще изслуша заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон относно неотдавнашното предложение за временни мерки в случай на внезапен приток на граждани на трети държави на границите на Съюза. Тези мерки ще дадат на Полша, Латвия и Литва по-голяма гъвкавост при справянето с притока на мигранти и лица, търсещи убежище, на техните граници, който беше организиран от режима на Лукашенко (четвъртък).

 

На живо: заседание на LIBE, 13 януари, четвъртък, 10:10 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20220113-0910-COMMITTEE-LIBE

Нови източници на приходи в ЕС. Комисията на ЕП по бюджети (BUDG) ще обсъди с комисаря Йоханес Хан предложените три нови източници на „собствени ресурси“ за бюджета на ЕС, които се основават на преразгледаната схема на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), на механизма за корекция на въглеродните емисии на границите на Съюза (CBAM), както и включват дял от бъдещите допълнителни приходи от корпоративен данък, който се очаква, след като споразумението между ОИСР и Г-20 влезе в сила на равнището на ЕС (четвъртък).

 

На живо: заседание на BUDG, 13 януари, четвъртък, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-budgets_20220113-1345-COMMITTEE-BUDG

Ваксини/развиващи се страни. Комисиите на ЕП по развитие (DEVE) и външни работи (AFET) ще обсъдят с представители на международни организации достъпа до ваксини срещу COVID-19 в развиващите се страни, включително ангажимента на ЕС да сподели 700 милиона дози до средата на 2022 г. (четвъртък).

 

На живо: заседание на AFET, DEVE, 13 януари, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/-afet_20220113-0900-COMMITTEE-DEVE-AFET

Подготовка за пленарна сесия на 17-20 януари / избор на председател и бюро на ЕП. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 17-20 януари в Страсбург, на която членовете на ЕП ще изберат нови председател, 14 заместник-председатели и петима квестори. Парламентът също така ще вземе решение относно състава на своите постоянни комисии и подкомисии и ще обсъди приоритетите на предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС с президента на Франция Еманюел Макрон.

Брифинг за медиите. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг с говорителите на политическите групи на Парламента в 12.00 ч. българско време в петък (зала Ана Политковская, пресцентър, Брюксел).

 

Наживо:брифингзамедиите, 14януари,петък, 12:00ч.българсковреме

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/pre-session-briefing_20220114-1100-SPECIAL-PRESSER

Медиен уебинар „Конференцията за бъдещето на Европа: мястото на ЕС в света и миграция“. На 14 януари, петък, от 11:30 ч. българско време Бюрото на ЕП в България организира медиен уебинар на тема „Конференцията за бъдещето на Европа: мястото на ЕС в света и миграция“. В събитието, което ще се проведе в онлайн платформата Zoom, ще участват Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, както и двама от българските граждани, които представляват страната в гражданските панели и пленарните заседания на Конференцията. Модератор ще бъде Милена Милотинова, журналист. Контакт за регистрация за събитието: Калина Върбанова, kalina.varbanova@europarl.europa.eu.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев