Препоръки на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиктиката относно ваксинацията срещу COVID-19

Ваксина
31.12.2021 / 14:34

1. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

2. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

3. Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 6 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

4. иРНК ваксина може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК ваксина или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

 

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от 31.12.2021г., като гражданите ще получават европейски цифров COVID сертификат.

 

 

РЗИ СЛИВЕН
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев