Да си спомним за дарителя Гарбис Папазян

Папазян
17.12.2021 / 12:25

Днес отправяме своята благодарност към Гарбис Папазян. Името му е символ на благотворителността и дарителството за Сливен. Има десетки примери, но най-важното е, че винаги е помагал без шум, без някой да разбере, без да се афишира. Хората, които го познават разказват, че му е ставало неудобно и забранявал да се говори.

Списъкът с дарения на Гарбис Папазян е дълъг и започва от Сливен, където с негови пари е построена и обзаведена детска градина в Сливен. Тя е открита на 10 ноември 1977г. под името „Детелина”. През 1992 г. по желание на дарителя, градината се преименува на „Вержин и Хаик Папазян”. През 1978 г. дарява старинна цигулка на която свири талантлив сливенски цигулар. През 1979 г. дарява ретранслатор за втора програма на БНТ. Дарява 10 000 долара за построяването на новия театър. Отпуска средства за ремонт на арменския параклис, за фонд „13 века България“, за детски градини, за Старческия дом. Последното дарение за община Сливен е парцел от 451 кв. м. в София. Условието на дарителя е всички финансови средства и приходи, придобити от община Сливен в резултат на ползването на имота да бъдат влагани и изразходвани изцяло в полза на целодневната детска градина, намираща в кв. „Българка”.

С неговото съдействие днес България разполага във Виена с ценни имоти – Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, резиденцията на посланика, сградата на Посолството и сградите на българския комплекс в четвърти район. През годините той редовно подпомагал БКПО ”Кирил и Методий”, на която е бил почетен член, българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, българската църква. Подпомага строителството на Софийската арменска апостолическа църква „Света Богородица“, фестивали и спортни организации в Армения и Нагорни Карабах, пострадалите в голямото земетресение от 1988 г. в Армения. Той осигурява обзавеждането на символични цени на Националния дворец на културата и пр. и пр.

През целия си живот е помагал за обучението със стипендии на много българи и арменци. Помагал е за осъществяване на десетки концерти и изложби.

Гарбис Папазян e роден на 14.08.1920г. в Сливен, но корените му са от Одрин. Учил е в Арменски колеж в град Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност. Почива на 25.06.2019 г. на 98 години във Виена.

През 1987 година Гарбис е обявен за почетен гражданин на град Сливен. През 1989 година е награден с орден „Народна Република България” първа степен. През 2004 г. Общинският съвет – Сливен учредява награда – почетен знак “За граждански принос” и нейният първи носител е Гарбис Папазян.

Папазян е арменец по произход, но винаги подчертавал, че е българин по народност. През 2010 г. си връща българското гражданство като обяснява решението си просто „Обичам България – затова го направих. Да си умра като българин”.

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.

Още снимки от новината

ДГ "Папазян"
Ретранслатор

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев