Русия трябва незабавно да изтегли военните си сили, които заплашват Украйна

Парламентът предупреждава, че всяка агресия от страна на Москва би имала висока икономическа и политическа цена
17.12.2021 / 09:23

Парламентът осъжда значителното руско военно присъствие по границите с Украйна

Санкциите срещу Русия следва да включват изключване от платежната система SWIFT

Русия не решава бъдещето на Украйна

На фона на нарастващите руски военни заплахи срещу Украйна, членовете на ЕП заявяват, че всяка агресия от страна на Москва би билa на висока икономическа и политическа цена.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 548 гласа "за", 69 гласа "против" и 54 гласа "въздържал се", Парламентът осъжда настоящото значително руско военно присъствие по границата с Украйна. Членовете на ЕП изискват от правителството в Москва незабавно да изтегли военните си сили и да прекрати заплахата си срещу съседната си страна.

 

Макар да подчертават, че военното струпване също представлява заплаха за мира, стабилността и сигурността на Европа, то е и инструмент за извличане на политически отстъпки от Запада за сметка на Украйна, казват евродепутатите.

 

Имайки предвид украинските стремежи към НАТО, текстът подчертава, че " изборът на която и да било държава да се присъедини към даден съюз не трябва да подлежи на одобрение от трета държава" и следователно отхвърля опитите на Русия да включи определени държави в своята "сфера на влияние", и по този начин да определя тяхното бъдеще.

 

Русия ще плати висока икономическа и политическа цена за всяка нова агресия

 

ЕС трябва да е готов да отправи към Русия остро предупреждение, че военните действия срещу Украйна биха били не само са неприемливи, но и на висока икономическа и политическа цена, се казва в текста. Страните от ЕС трябва да поддържат готовността си за бързо постигане на споразумение за строги икономически и финансови санкции срещу руското правителство, за да се отговори на непосредствените заплахи, вместо да чакат да се осъществи нова инвазия и едва тогава да предприемат действия.

 

Всеки нов пакет от санкции трябва да включва участващите в планирането на евентуални операции за нахлуване руски членове на офицерския корпус, а така също и „обкръжението на руския президент и олигарсите около него, както и техните семейства". Той следва да включва също така замразяване на финансови и материални активи в ЕС, забрани за пътуване, изключване на Русия от платежната система SWIFT, насочване към важни за руската икономика сектори и прекъсване на финансирането на разузнавателните служби и войската.

 

Намаляване на зависимостта от руската енергия

 

Членовете на ЕП също така настояват ЕС да предприеме надеждни стъпки за намаляване на зависимостта си от внос на енергия от Русия и да демонстрира по-голяма енергийна солидарност с Украйна. Това трябва да стане чрез увеличаване на взаимовръзките на енергийните инфраструктури на ЕС и Украйна.

 

В резолюцията се настоява газопроводът "Северен поток 2" да не бъде пускан в експлоатация, независимо дали в даден момент изпълнява разпоредбите на Директивата на ЕС за природен газ.

 

Споразуменията за прекратяване на огъня трябва да се спазват

 

Парламентът също така призовава Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна да се придържат към споразуменията за прекратяване на огъня. Освен това членовете на ЕП призовават Русия да се ангажира конструктивно в т.нар. Нормандски формат (включващ представители на Германия, Русия, Украйна и Франция), за да се опита да разреши военния конфликт в Донбас, и в тристранната контактна група, както и да изпълнява международните си задължения, особено по споразуменията от Минск и Конвенцията на ООН по морско право.

 

В резолюцията се изразява и пълна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев