Бъдещето на Европа: граждански панел предлага идеи за демокрация и реформа на ЕС

 Бъдещето на Европа: граждански панел предлага идеи за демокрация и реформа на ЕС
15.12.2021 / 11:36

Мерки за защита на европейските ценности, укрепване на демокрацията и борба с дискриминацията са сред препоръките на граждански форум, провел се във Флоренция.

Срещата, в която участваха около 200 граждани от цяла Европа, се проведе на 10 − 12 декември в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Това беше третото и последно заседание на гражданския панел, посветен на европейската демокрация, ценностите и правата, върховенството на закона и сигурността. Поради ситуацията с COVID-19 някои участници във форума се включиха дистанционно.

 

Препоръките на форума се концентрираха върху пет теми:

 

Гарантиране на правата и борба с дискриминацията

Защита на демокрацията и на върховенството на закона

Реформиране на ЕС

Изграждане на европейска идентичност

Засилване на гражданското участие

 

Участниците в панела гласуваха по общо 42 препоръки, които те бяха подготвили в различни групи в рамките на трите сесии, стартирали през септември. Всяко предложение трябваше да бъде подкрепено от поне 70% от участниците, за да бъде одобрено. Само три препоръки не достигнаха нужния праг. Вижте пълния списък на приетите препоръки:

https://prod-cofe-platform.s3.eu-central-1.amazonaws.com/9455rlfuli2vtjdxe9kwy0mas9gs

 

„Прекарахме три натоварени дни, но беше много интересно. Много хора имаха силно различаващи се мнения, но все пак успяхме да намерим наистина добри неща заедно“, каза Габриеле Шулце Хобелинг от Германия.

 

Научете какво представляват европейските граждански панели и каква е тяхната цел.

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/konferentsiia-za-bdeshcheto-na-evropa/20210902STO11111/bdeshcheto-na-evropa-dumata-e-na-ghrazhdanskite-sveti

 

Права и борба с дискриминацията

 

За да се противодейства на дискриминацията в ЕС, гражданите предложиха въвеждането на квоти за работни места за уязвими групи като малцинства, жени, млади и възрастни хора. Компаниите, които се съобразяват с тези квоти, следва да получават субсидии или данъчни облекчения.

 

 

Препоръките включват и санкции за компании, които нарушават правилата за защита на данните, както и налагане на минимални стандарти за независимост на медиите.

 

Защита на демокрацията и върховенството на закона

 

Защитата на европейските ценности беше сред приоритетите за участниците в панела. Те препоръчаха промени в механизма, който свързва получаването на европейски средства от държавите със спазването от тяхна страна на върховенството на закона. Гражданите поискаха всички нарушения на върховенството на закона да бъдат санкционирани, а не само онези, които засягат бюджета на ЕС.

 

 

ЕС следва също така да предприеме мерки, за да предотврати закупуването или оказването на влияние върху медии от политици, и да гарантира медийния плурализъм, смятат участниците.

 

Реформиране на ЕС

 

Промяната на имената на някои институции на ЕС може да помогне за изясняването на тяхната роля, посочват препоръките на панела. Участниците поискаха да може да се гласува на европейски избори за европейски политически партии, а по особено важни въпроси да се провеждат европейски референдуми, свиквани от Европейския парламент.

 

 

Освен това гражданите призоваха за инвестиции в качествени работни места, образование, здравеопазване, настаняване, грижи за възрастните хора и за хората с увреждания, като предложиха нужните средства да бъдат набирани от данъци върху големите компании.

 

Изграждане на европейска идентичност

 

Борбата с популизма и дезинформацията, подобряването на комуникациите по европейски теми в медиите и организирането на часове по европейска демокрация и ценности за имигранти бяха някои от идеите на панела относно укрепването на европейската идентичност.

 

 

„Искам хората да имат общи ценности и искам европейските граждани да видят, че всички сме едни и същи. Имаме общи цели и общи предизвикателства и следва да се обединим и да работим по тях“, заяви Даниел ван Ломвел от Нидерландия.

 

Засилване на гражданското участие

 

За да се привлекат по-силно европейците към проекта за обединена Европа, участниците във форума препоръчват създаването на граждански събрания, повече сътрудничество на ЕС с националните и регионалните власти и разработване на училищни програми за насърчаване на гражданското участие. Те също така предлагат да се поднови дискусията за Конституция на Европа.

 

 

„Обикновено когато хората почувстват, че са част от процеса на вземане на решения, това им помага да разберат по-добре, че нещата се правят за тях. Така те участват по-активно и имат доверие в самата организация, защото те са въвлечени в процеса“, заяви 32-годишният Ярно Хилвениус от Финландия.

 

 

Научете повече за работата на панела от нашето видео.

 

Какво предстои

 

Представители на панела ще представят и разискват формулираните препоръки на следващото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа на 21-22 януари. Пленарното заседание включва членове на европейските институции, националните парламенти, местни власти и граждани.

 

 

Крайните заключения на Конференцията ще бъдат изложени в доклад, отправен към председателите на Парламента, Съвета и Комисията. Трите институции са се ангажирали да предприемат конкретни действия по заключенията на Конференцията.

 

 

Останалите европейски граждански панели също ще формулират своите препоръки по конкретни теми в близко бъдеще:

 

 

Панел 1 - По-силна икономика, социална защита и работни места / млади хора, спорт, култура и образование / цифрова трансформация

Панел 3 - Изменения на климата, околна среда и здравеопазване

Панел 4 - Ролята на ЕС в света / миграция

 

Споделете идеите си за бъдещето на Европа на онлайн платформата на Конференцията:

https://futureu.europa.eu/?locale=BG&pk_source=website&pk_medium=link&pk_campaign=europarl&pk_content=headlines_editorial

 

Видео:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/conference-on-the-future-of-europe-citizens-draw-conclusions-on-rule-of-law-eu-values-and-rights_N01_AFPS_211213_CP2F_ev

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев