AMD получи наградата ALICE 2021 от CERN

AMD logo
13.12.2021 / 16:01

13 декември 2021 г. - AMD получи наградата ALICE 2021 от CERN като признание за ангажимента на компанията към проектирането и производството на модулите за обработка на събития (ALICE Online & Offline Event Processing Nodes (EPN)), базирани на процесори AMD EPYC и ускорители AMD Instinct.

Повече от 1500 учени от 151 института в 37 държави работят заедно, за да изучават съвременната материя, както и материя, която е присъствала в първите микросекунди след Големия взрив, с помощта на детектор ALICE (A Large Ion Collider Experiment).

За да се анализира потока от данни от 600 гигабайта в секунда, генериран от детектора ALICE, AMD и разработчиците на ALICE инсталираха и пуснаха в експлоатация софтуера EPN, високопроизводителна изчислителна ферма, включваща осем ускорителя AMD Instinct и два 32-ядрени AMD EPYC процесора.

Предвид отдадеността на инженерите на AMD, които помогнаха за разработването и настройката на сложния софтуер за пресъздаване, сътрудниците на ALICE дадоха своето признание за подкрепата и отбелязаха успешната инсталация с тази награда.

Миналата година AMD и CERN анонсираха нова история на успеха, разкривайки че CERN внедри 2-ро поколение AMD EPYC процесори, за да помогне за събирането на данни с огромна пропускателна способност от детекторите на Големия адронен колайдер (Large Hadron Collider (LHC)) – където необработените данни за колизиите пристигат с огромна скорост от 40TB всяка секунда. Моля, вижте тук https://www.amd.com/en/case-studies/cern-large-hadron-collider за повече подробности.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев