„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ са трите филма, които ще се състезават за наградата LUX на публиката

Европейският парламент
13.12.2021 / 13:46

Трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г. бяха обявени в събота, по време на церемонията за Европейските филмови награди в Берлин.

 

Председателят на комисията по култура и образование на Европейския парламент Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) заяви:

 

„Европейското кино е огледало на нашето общество. То е един от най-лесните начини за популяризиране на нашите европейски ценности като равенството, свободата на изразяване и демокрацията. Ние, представителите на комисията по култура, сме изключително горди с това.

 

Филмите, номинирани за наградата LUX на публиката са, както винаги, с високо художествено качество и всеки от тях преставя различен аспект на нашата европейска история. Те заслужават вниманието ни, защото ни вълнуват и винаги ни карат да се замислим. Поздравявам всички, които са работили по селектираните филми. Сега изборът е наш. Като европейци всички можем да гледаме и гласуваме за филмите. Решението кой филм ще спечели наградата LUX на публиката е наше.“

 

Номинираните филми

 

„Бягство“ (Flee) - режисьор Йонас Расмусен, продукция на Дания, Франция, Швеция, Норвегия.

 

Герой на този анимационен филм е детето бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.

 

„Великата свобода“ (Great Freedom) - режисьор Себастиан Майзе, продукция на Австрия и Германия.

 

В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

 

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) - режисьор Ясмила Жбанич, продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

 

Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

 

Следващи стъпки

 

Трите номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, като прожекциите в кината в ЕС ще бъдат популяризирани и подкрепяни.

 

Европейските граждани могат да участват в определянето на носителя на наградата от 12 декември 2021 г.

 

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

 

Гласуването ще приключи на 25 май 2022 г., като филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

 

Контекст

 

От 2020 г. наградата LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas.

 

Европейският парламент създаде наградата LUX през 2007 г. с цел да подкрепи разпространението на европейски филми с високо художествено качество, които отразяват културното многообразие в Европа и извън нея, и които засягат общочовешки теми, като достойнството, равенството, недискриминацията, приобщаването, толерантността, справедливостта и солидарността.

 

Прочетете повече за процеса на подбор на филмите.

https://luxaward.eu/bg/proces-na-podbor

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев