#БъдещетоЕТвое: Жанета, която си представя Европа, където домашното насилие е проблем от миналото

Мечтата на Жанета е да работи за ранна превенция на домашното насилие.
16.12.2021 / 16:23

Жанета Тончева дълго време е имала връзка с мъж насилник, а сега нейна цел и мечта е да помага на други да излязат от такива взаимоотношения. Тя си представя бъдеще в Европа, в което „права на жените” е синоним на „човешки права”, в което насилието не се толерира, а пострадалите могат да продължат живота си без клеймото на страха и срама.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Жанета пред People of Sofia:

 

„Жертва на домашно насилие” е общоприетият термин, с който чух да ме описват няколко пъти, но аз не се възприемам за такава. Наричали са ме и жена сървайвър, но понякога ми звучи помпозно, сякаш не го заслужавам.

 

Аз съм Жанета. Дълго време имах връзка с мъж насилник. Минах през психически тормоз, физически заплахи, манипулации, обиди, съмнения в себе си, оправдания, скандали, стъпването на пръсти, страх, тревоги. И си тръгнах, оцелях, избягах. Получих помощ и подкрепа в правилния момент и успях да оставя този кошмар зад гърба си.

 

Бях тормозена, обиждана и унижавана. Обвиняваше ме, че не ставам за нищо, вдигаше ми скандали на публични места, вменяваше ми вина, че всичко се проваля заради мен. Наричаше ме неадекватна, недостатъчна, грозна, смотана. Заплашваше ме, забраняваше да се виждам с приятели. Криех се, за да си пиша с майка ми и с брат ми, защото той не одобряваше.

 

За съжаление, на много жени, а и не само, тази история звучи познато и стряскащо близка. Сигурно след поредния скандал вкъщи се чудите „какво се случва с нас”, „аз ли постъпих грешно”? Търсите оправдания за партньора ви – „той е сприхав”, „сега му е трудно и е стресиран на работа, по принцип не е такъв”. Може пък да си мислите „аз съм виновна, нищо не правя правилно, заслужавам да ми крещи” или „може да ми вика и да ме обижда, но поне не ме е удря” или пък дори „един шамар не е нищо, нали се разкая и обеща, че няма да се повтори”.

 

Тук съм за да ви кажа, че това не е любов. Домашното насилие не е нормално, не трябва да се случва и не бива да се толерира. Мисията на EMPROVE е да помага на жени, изпаднали в ситуация на токсични взаимоотношения с насилници. Разказвайки техните истории, искаме да покажем какви са първите признаци на връзки с насилие и как можем да се предпазим. Моята лична цел и мечта е да работя за ранна превенция на домашното насилие и да помагам на други да излязат от тези взаимоотношения.

 

Българите са в челото на класациите за най-голям брой потърпевши от домашно насилие в целия ЕС. Наред с другите негативни класации, които оглавяваме, тази ме удря много лично заради собствената ми история.

 

Когато си представям бъдещето на Европа и особено това на източноевропейските държави си мисля за една утопия, в която домашното насилие е проблем от миналото. Бъдеще, в което „права на жените” е синоним на „човешки права”. Бъдеще, в което не ми се налага да чувам всяка втора приятелка и позната да казва как и на нея и се е случвало. Бъдеще, в което насилието не се толерира, а насилниците не са оставени да си живеят живота на свобода. Бъдеще, в което насилникът се преследва от закона, а пострадалият може да продължи живота си без клеймото на страха и срама.“

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за свободите и правата на гражданите. Европейският съюз гарантира спазването на законите и подкрепя равнопоставеността на всички граждани. Това означава, че активно защитава човешките права, правата на жертвите и децата и се бори с расизма и религиозната дискриминация. Това означава и насърчаване на правосъдието и равнопоставеността между половете, правата на общностите на ЛГБТИК и хората с увреждания.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на Kонференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев