#БъдещетоЕТвое: Мирослава, според която само единни можем да се борим за по-добро бъдеще

Мирослава е от Перник и има форма за почистване.
16.12.2021 / 08:22

Мирослава е на 19 години и е от Перник. Тя е от ромски произход и има фирма за почистване. Вярва, че можем да се справим с предизвикателствата с много труд, работа и единство.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Мирослава пред People of Sofia:

 

Казвам се Мирослава, на 19, живея в Перник и съм от ромски произход.

 

– Как е животът в Перник?

– Добре е, малко по-спокоен е, по-забавен е, не е толкова динамичен, както в София.

 

– Учиш, работиш?

– Завърших средното си образование в спортно училище “Олимпиец” - Перник, специалност треньор по джудо и самбо.

 

– Почват ли да се притесняват момчетата, като разберат?

– Малко да (смее се), но не ми се е налагало досега да демонстрирам уменията си извън залата. След като завърших с приятел решихме да създадем фирма за почистване и сега се занимавам с това. Работя от 14-годишна възраст. Била съм хигиенистка, касиерка, диспечер в хранителна верига. Работила съм и в Чехия в магазин за авточасти и в завод за компактдискове. Просто реших, че в чужбина ще мога да се реализирам и да изкарвам по-добри пари. След няколко месеца работа осъзнах, че това не е моето и мога да се реализирам и в България. По-добре младите да се оправят в България, отколкото да бягат в чужбина, поне според моя опит. Ако не ги мързи да работят.

 

– Мит ли е, че ромите са мързеливи и чакат само наготово?

– От моя гледна точка – не. Има роми и роми – някои са много успешни, много работят, други са на дъното, така да кажа. Не пращат децата си на училище, изобщо не работят. Има такива, които искат да се докажат, че могат да се справят с всичко, но не им позволяват, защото са роми.

 

– Ти усещала ли си специално отношение?

– Много пъти. „Ще ти се обадим” или отивам на интервю за работа и веднага ми казват „Ама ние вече си намерихме човек”. Просто го усещаш.

 

– Как се чувстваш в такива моменти?

– Изобщо не ми влияе, продължавам напред. Казвам си, че ще се справя, нищо че съм от ромски произход. Няма значение от какъв произход си, важно е да се бориш и да успееш.

 

– Как виждаш бъдещето си?

– Виждам го успешно. Разбира се, с много труд и работа, за да си го направя такова.

 

– Не те плаши работата?

– Изобщо. Искам да си развием фирмата, в бъдеще може още с нещо да се занимаваме, имаме планове, но засега това е важното.

 

– Какво ти се иска да се промени в България, в Европа?

– Държанието към хората. Извън България хората имат лошо мнение за нас, нямат доверие като чуят „българин“ - няма да работи или няма да работи добре, ще наеме квартира, няма да си плаща наемите и ще избяга, не говоря само за ромите.

 

– Българите трябва ли да се променим?

– Както българите, така и ромите. Докато не се съберем и не взимаме единни решения, да се борим като едно цяло за нашата си държава, няма как да стане, ще си бъдем най-бедни от всички в Европа. С делене на религия и етнос нищо не става.

 

Младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.Младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за ценностите и правата

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за свободите и правата на гражданите. Европейският съюз гарантира спазването на законите и подкрепя равнопоставеността на всички граждани. Това означава, че активно защитава човешките права, правата на жертвите и децата и се бори с расизма и религиозната дискриминация. Това означава и насърчаване на правосъдието и равнопоставеността между половете, правата на общностите на ЛГБТИК и хората с увреждания.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на Kонференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев